Amânarea demontării aparatelor de aer condiționat: seamănă propunerea primarului PNL cu cea a consilierilor USR PLUS?

Cu mai puțin de două săptămâni până la expirarea termenului-limită pentru demontarea hotărîtă în octombrie 2020, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a prezentat luni așa-zisele soluții pentru „situațiile apărute recent privind mutarea sau mascarea aparatelor de aer condiționat.” Printre acestea și o oarecare amânare de 3 luni a demontării, o variantă similară fiind deja propusă de USR PLUS.

În prima conferința de presă de la începutul lunii februarie, Primăria Arad a anunțat că cetățenii au semnalat „unele probleme privind relocarea aparatelor de aer condiționat.” Reprezentantul PNL spune că a căutat să clarifice unele situații și să găsească soluții de comun acord.

Călin Bibarț

Imagine frumoasă… cu mascări și ornamente?

Spiritul unui nou act normativ, neprezentat încă, care va fi supus votului este de a avea o imagine frumoasă a orașului, declară Bibarț. Ideea pe care edilul o subliniază este ca aparatele de aer condiționat să nu fie vizibile. Astfel, mutarea și relocarea lor se poate face în orice mod, atât timp cât ele nu mai sunt vizibile pe fațade.

În situația excepțională în care acestea nu pot fi mutate din cauza poziționării apartamentelor în unele imobile sau blocuri, primarul actual spune că a găsit o soluție practică: proprietarii le pot masca prin ornamente, structuri ușoare sau prin alte metode care oferă un decor corespunzător clădirii. Dar nu pur și simplu, pentru că această variantă necesită o autorizație de construcție din partea Primăriei pe care proprietarii vor trebui să o solicite. După ce plătesc taxele aferente, desigur.

Amânarea pentru toți sau doar pentru cei cu ornamentarea?

Primarul a menționat că va propune consilierilor locali municipali ca proiectul de hotărâre „să aibă o perioadă de implementare de trei luni, pentru a oferi timpul necesar tuturor celor care până acum nu au reușit să facă modificările necesare.”

Reprezentanții USR PLUS au propus prelungirea termenului specificat de hotărârea de anul trecut, de la 3 la 10 luni, depunând în luna decembrie un proiect de hotărâre în acest sens. În absența unui proiect de hotărâre concret supus transparenței decizionale, nu este sigur dacă Bibarț se referă despre amânare: doar la cei care trebuie să mascheze aparatele (deci cei care solicită autorizația de construcție pentru ornamente/structuri ușoare) sau la toți cei care intră sub incidența HCLM nr. 455/23.10.2020.