Poliția Locală bună doar pentru a colecta bani la buget? Cazul asigurărilor împotriva dezastrelor naturale
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor (republicată în februarie 2011) este scoasă de la naftalină și pusă să aducă bani la bugetul local. Începând de săptămâna trecută, angajații Poliției Locale au înștiințat proprietarii din municipiul Arad că riscă amenzi în cazul în care nu au încheiate polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD).
„Începând cu data de 28 ianuarie 2021, polițiștii locali cu atribuții în domeniul evidenței persoanelor au demarat acțiunea de notificare a persoanelor fizice/juridice/asociațiilor de proprietari din municipiul Arad privind obligația de a-și asigura împotriva dezastrelor naturale, toate construcțiile cu destinația de locuință, aflate în proprietatea acestora și înregistrate în evidențele organelor fiscale”, informează Direcția Generală Poliția Locală, aflată în subordinea Primăriei Arad.
După un deceniu în care nu au făcut nimic, reprezentanții administrației locale au început să caute metode suplimentare prin care să aducă bani la bugetul local.
Aceștia atrag atenția că nu intră sub incidența Legii nr. 260/2008 (republicată) anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței. Nerespectarea prevederilor se sancționează de către agenții constatatori cu amendă de la 100 la 500 lei.
În CAPITOLUL IV – Contravenții, este specificat faptul că amenzile „se fac venituri la bugetul de stat în cotă de 40%, venituri la bugetul C.S.A. în cotă de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autorităților locale de pe raza teritorială în care locuiește contravenientul.” Cu alte cuvinte, între 50 și 100 lei pot obține reprezentanții Primăriei de la fiecare proprietar.
80% dintre locuințe neasigurate în județul Arad
Potrivit legislației în vigoare polița PAD poate avea urmatoarele caracteristici: pentru locuința TIP A (adică construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic), având o sumă asigurată de 20.000 euro și o primă de asigurare de 20 euro/an , respectiv pentru locuința TIP B (care presupune construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic), având o sumă asigurată de 10.000 euro și o primă de asigurare de 10 euro/an. Polița de asigurare PAD este valabilă 12 luni.
Până la finele anului 2020, în Arad au fost încheiate 37.571 de polițe de asigurare împotriva dezastrelor, adică doar 19,02%, conform cu portalul PAID. În mediul urban ar fi asigurate un număr de 27.093 de locuințe, iar în cel rural un număr de 10.478 de locuințe. Faptul că de 10 ani această lege nu a fost agreată de către proprietari arată că nu este considerată justă. Mulți dintre oameni o consideră o taxă suplimentară, despăgubirile fiind aplicate doar în cazul unor dezastre naturale.
Conflicte în plină stradă și pericol public în parc
În timp ce polițiștii lipeau afișele de informare, în plin centrul Aradului avea loc un conflict. În preajma Teatrului, mai mulți tineri au făcut schimb de pumni, cearta de pe stradă degenerând într-o bătaie în plină stradă, blocând circulația în intersecție. „Bătaia a continuat și cei aflați atât pe trotuar, cât și în mașini, au început să intervină, dar parcă nimic nu i-a oprit. Unul îi dădea pumni în față altuia în timp ce al treilea își făcea simțită prezența ținându-l de geacă pe cel care încasa pumnii”, informează Special Arad.
Lipsa polițiștilor locali nu este vizibilă doar în cazul incidentelor violente de pe străzi, ci și în parcuri. Victima unor acte de vandalism repetate în trecut, parcul din centrul municipiului se află din nou în lista locurilor în care pericolele pentru copii sunt la tot pasul, cu fire electrice accesibile cu ușurință.
Reprezentantul local, Siegfried Mayer, a formulat o sesizare atât pe pagina de internet a Primăriei, cât și pe pagina Poliției Locale Arad privind vandalizarea și pericolele publice din Parcul Copiiilor (actual Parc Zsolt Török). Din păcate formularele de sesizare nu cuprind posibilitatea de atașare a unor poze, măcar așa ar fi văzut cei în drept locația și esența problemelor semnalate, concluzionează consilierul municipal.