Consiliul Județean Arad a renunțat la preemțiunea achiziției Teatrului Vechi. Imobilul va fi vândut unui privat

În cadrul ședinței Consiliului Județean Arad, unde a fost supus la vot renunțarea la preemțiunea achiziției clădirii Teatrului Vechi din municipiu, majoritatea consilierilor a votat pentru cedarea acestui drept al administrației locale. Iustin Cionca, președintele CJA declară că au decis să permită astfel unui investitor privat să preia Teatrul Vechi.

Instituția județeană nu va cumpăra imobilul istoric, în condițiile în care „a apărut un investitor privat care are deja o înțelegere de principiu cu proprietarii clădirii, iar legea nu permite Consiliului Județean să cumpere clădirea fără o evaluare”, precizează CJA într-o comunicare publică. Pentru clădirea teatrului (nu și pentru Casa Hirschl, apartamentele și spațiile comerciale aferente) ar fi fost cerut un preț de 200.000 de euro. Teatrul trebuie să își păstreze destinația inițială, deci să rămână instituție de spectacol.

Nu s-au înțeles la bani cu proprietarii.

Povestind detaliile întâlnirii de la începutul săptămânii între proprietari și conducerea Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca (PNL) explică că „prețul stabilit de aceștia și pretins de la Consiliul Județean a fost de 200.000 de euro. Avem termen 15 zile să le dăm un răspuns. În 15 zile noi nu putem realiza o evaluare, dar avem la bază o evaluare realizată de Primărie, care indică o valoare a imobilului sub suma cerută de proprietari. Fiind vorba despre bani publici, noi nu putem oferi cât ni se cere, ci cât arată evaluarea.

Acesta a dat vina pe legislația națională pentru negocierile care se pot purta pe seama prețului și procedurilor de preluare a imobilelor: „dacă această lege nu este corectă, îi rog pe colegii mei consilieri să discute cu parlamentarii partidelor din care provin să o schimbe. Până atunci, noi trebuie să o respectăm.”

Consilierii PNL, PSD și cei ai partidelor neparlamentare au votat pentru nepreluarea Teatrului Vechi.

Astfel, a fost propusă, cum era deja anunțat de câteva zile, neîmpotrivirea la dorința investitorului privat de a prelua Teatrul Vechi, iar consilierii PNL, ai PSD și cei ai partidelor neparlamentare (PMP și PRO România) au aprobat inițiativa președintelui Iustin Cionca.

În timp ce reprezentanții UDMR s-au abținut de la vot, consilierii USR PLUS s-au pronunțat pentru cumpărarea Teatrului Vechi, adică împotriva proiectului propus de CJA. Aceștia nu au prezentat rezultatul sondajului realizat cu două zile în urmă. „Ratarea unei astfel de oportunități poate să însemne deteriorarea imobilului dincolo de punctul la care mai poate fi salvat. Nu suntem dispuși să acceptăm asta și solicităm conducerii CJ Arad să continue negocierile pentru achiziția Teatrului Vechi”, au precizat înainte de vot cei de la USR PLUS.