USR PLUS cere părerea arădenilor privind achiziția Teatrului Vechi
Un spațiu important pentru istoria și arhitectura municipiului Arad, lăsat de multă vreme în paragină, ajunge din nou în discuțiile publice ale administrației locale. Dacă în trecut Primăria Arad anunțase, prin vocea viceprimarului Bognar, cu diferite ocazii, că ar fi interesată de preluarea imobilului, până la urmă nu s-a întreprins nimic pe cale oficială administrativă, totul rămânând la stadiul de discuții nefinzliate. Acum, Consiliul Județean Arad s-a arătat interesat de Teatrul Vechi, cel puțin așa reieșea din comunicatul transmis la începutul săptămânii de către conducerea instituției. Se pare însă că CJA dorește să nu își rezerve dreptul de primă opțiune la cumpărarea monumentului istoric.
„Una dintre clădirile reprezentative ale Aradului, Teatrul Vechi (casa Hirschl), este scoasă la vânzare de către proprietar. Legat de acest monument istoric, este binecunoscută starea sa de degradare. După ce și-a exprimat inițial intenția de a negocia cu vânzătorul, Consiliul Județean Arad are pe ordinea de zi a ședinței de vineri neexercitarea dreptului de preempțiune (dreptul de a fi preferat dintre mai mulți cumpărători) privind achiziția imobilului”, informează USR PLUS Arad care a trimis la ultimele alegeri locale 5 reprezentanți în forul județean.
Reprezentanții USR PLUS Arad doresc să afle părerea arădenilor despre soarta clădirii, lansând în acest sens un sondaj.
Cei interesați sunt rugați să completeze un formular privind achiziția și viitoarea destinație a imobilului de pe strada Gheorghe Lazăr. Acesta este accesibil la următoarea adresă: https://forms.gle/ARhFNa1HvmVqvf157
Până la ridicarea noii clădiri a teatrului în anul 1874, unde activează acum Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, pe scena Teatrului Vechi au urcat mulți dintre marii artişti ai vremii. Începând cu anul 1907 clădirea a funcţionat drept cinematograf până în anii 1980, când a fost închis din cauza stării deteriorate a construcţiei. În anii 2000 aceasta a intrat în posesia actualilor proprietari, iar în prezent se află sub o plasă de protecţie pentru că bucățile care se desprind din fațada imobilului sunt un pericol pentru siguranţa trecătorilor.
Conducerea CJA „interesată de preluarea clădirii” dar nu se opune „unui investitor privat”.
De amintit că, la începutul săptămânii reprezentanții conducerii CJA au transmis că au „demarat discuții cu proprietarii Teatrului Vechi în vederea discutării preluării imobilului de pe strada Gheorghe Lazăr.” Proprietarii s-ar fi întâlnit cu conducerea Consiliului Județean și și-au susținut pretențiile financiare, menționând că există și un investitor privat care și-ar fi manifestat interesul.
Autoritățile județene au precizat că în discuție este doar fosta clădire a teatrului, nu și Casa Hirschl, cu locuințele și spațiile comerciale aferente. La o zi depărtare de această informare, pe ordinea de zi a ședinței programate pentru 29 ianuarie, conducerea CJA a introdus un proiect care nu i-ar mai da întâietate instituției județene la achiziția clădirii.
20.Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemțiune asupra imobilului situat în municipiul Arad, str. Gheorghe Lazăr nr. 3 – inițiativa președintelui.
„În clădirea respectivă nu se poate amenaja altceva decât teatru. Am primit solicitarea proprietarilor și i-am invitat la discuții. Consiliul Județean Arad este, în acest moment, interesat de preluarea clădirii, dar nu în orice condiții. Trebuie să respectăm legea privind evaluarea imobilelor și toate procedurile de achiziție. Ni s-a propus o valoare, 200.000 de euro, cu care vom intra și în ședința de Consiliu Județean, dar ea va trebui justificată și asta le-am comunicat și proprietarilor”, a afirmat președintele CJA.
„Teatrul Vechi este o parte importantă a culturii și istoriei Aradului pe care îmi doresc să o repunem în valoare. Dar o spun din capul locului: dacă există un investitor privat care să preia clădirea și să o readucă la strălucirea ei inițială, noi nu ne vom opune investiției și vom face tot posibilul să o susținem”, a mai adăugat Iustin Cionca.
De urmărit cum vor putea pune în valoare și susține Consiliul Județean Arad investiția unei persoane private?
Rămâne de văzut dacă proiectul va trece de votul consilierilor județeni sau și Teatrul Vechi va ajunge tot în administrarea unor interese private, cum a fost cazul și cu clădirea Cazionului Vechi, după ce autoritățile locale au mimat că ar dori ca spațiul din apropierea Malului Mureșului să aparțină interesului public.
-
Pingback: Consiliul Județean Arad a renunțat la preemțiunea achiziției Teatrului Vechi. Imobilul va fi vândut unui privat – Independentul