UE mai aproape de autonomia strategică pe întreg lanțul de aprovizionare cu baterii
Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că 12 state membre vor investi împreună aproape 3 miliarde de euro în inovarea tehnologiei celulelor bateriilor pentru vehiculele electrice și stocarea energiei, consolidând UE ca un „punct focal global” pentru inovarea în acest domeniu. Cu un astfel de proiect, Uniunea Europeană este mai aproape de scopul său pe termen lung de a nu mai depinde de producătorii asiatici și americani de baterii.
Comisia Europeană se așteaptă ca investiția să genereze de 3 ori această sumă în investiții private și 18.000 de noi locuri de muncă. Pe lângă aceste efecte indirecte, proiectul va conduce la noi descoperiri tehnologice și inovații în lanțul valoric al bateriilor.
Vicepreședinte al Comisiei, Maroš Šefčovič, spune în discursul său că până în anul 2025, ar trebui să producem în fiecare an suficiente baterii pentru a alimenta cel puțin 6 milioane de mașini electrice. Acesta amintește că în urmă cu 3 ani, industria bateriilor din UE era cu greu pe harta domeniului la nivel mondial. Obținerea unei autonomii mai mari va asigura că Europa poate stabili niveluri de calitate și menține presiunea pentru sustenabilitate în acest domeniu, a precizat Šefčovič.
Proiectul „Inovarea bateriei europene” a fost aprobat în temeiul regulamentului IPCEI, care permite statelor UE să ocolească în mod excepțional regulile stricte de ajutor de stat ale blocului pentru a sprijini proiecte extrem de inovatoare care implică un risc mare. Actualul proiect, care are printre guvernele celor 12 state și 42 de companii private, printre care BMW, Fiat, chiar și Tesla, se bazează pe activitatea „Alianței europene a bateriei” lansată în 2017.
Reprezentanții Comisiei Europene au explicat că pentru acele provocări masive de inovare pentru economia europeană, riscurile pot fi prea mari pentru ca un singur stat membru sau o companie să și le asume. Astfel, reunirea mai multor guverne europene pentru a sprijini industria în dezvoltarea unor baterii mai inovatoare și mai durabile este acceptabilă.
Eliminarea cobaltului și grafitului în producția de baterii și dezvoltarea tehnologiilor de baterii post-litiu-ion se află printre obiectivele de inovare asumate. De asemenea, reciclarea și eliminarea ecologică a bateriilor se alfă printre preocupările din proiect.
Pentru a colecta materiile prime necesare în prezent pentru producerea bateriilor, cum ar fi litiu, au fost lansate proiecte miniere în UE și în țările vecine, anunță Euractiv. Îmbunătățirea producției de baterii pentru vehiculele electrice joacă un rol cheie în realizarea obiectivului acordului european european de reducere a emisiilor de transport cu 90% până în anul 2050.