145 europarlamentari doresc ca Scoția și Țara Galilor să rămână în programul Erasmus
La finele săptămânii trecute, Terry Reintke împreună cu 144 de colegi din Parlamentul European, , a trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care solicită explorarea modalităților prin care Scoția și Țara Galilor să rămână în programul Erasmus, astfel încât tinerii să poată lua parte în continuare la această experiență.
După cum au exprimat multe persoane de ambele părți ale Canalului Mânecii, decizia guvernului Regatului Unit de a părăsi programul Erasmus a provocat nu doar întristare ci și îngrijorare. Ca atare, forțe de pe insula britanică cât și de pe continent s-au mobilizat pentru a găsi o posibilă soluție pentru tinerii care doresc să facă în continuare parte din această experiență unic de educație, formare, tineret și sport.
Programul Erasmus s-a dovedit a avea un impact semnificativ asupra vieții tinerilor din Europa, susțin europarlamentarii. Acest impact este vizibil nu numai asupra abilităților lingvistice, culturale și personale, ci și asupra motivației tinerilor de a consolida o societate europeană pașnică și solidară.
Inițiatoarea spune că nu a avut niciodată atât de mult sprijin pentru o inițiativă într-o perioadă atât de scurtă de timp, europarlamentara reușind în mai puțin de 2 zile să adune mai mult de o cincime din toate semnăturile de la membrii din toate grupurile politice și din întreaga UE.
Timp de trei decenii, acest program emblematic a oferit pentru 9 milioane de oameni, în special tineri, oportunități de a dobândi noi experiențe și de a-și lărgi orizonturile plecând în străinătate. În perioada 2014-2020, a avut un buget de 14,7 miliarde EUR și a oferit oportunități pentru peste 4 milioane de persoane să studieze, să se antreneze, să câștige experiență de muncă și de voluntariat în străinătate.
Ce se solicită Comisiei Europene?
Semnatarii solicitării recunosc o aspirație pronunțată venită din Scoția și Țara Galilor de a permite studenților și tinerilor profesioniști să continue să participe la acest program, așa că doresc să abordeze următoarele întrebări cu reprezentanții executivului european, președinta comisiei, Ursula von der Leyen și comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel:
- Vedeți o cale de extindere a beneficiilor programului Erasmus la studenți și tineri profesioniști din Scoția și Țara Galilor?
- Ați considera Scoția și Țara Galilor drept drepturi menționate în textul acordului interinstituțional privind viitorul regulament pentru programul Erasmus?
- Ați fost în contact cu guvernele respective menționate mai sus și, dacă nu, ați fi dispus să continuați această chestiune printr-un schimb direct?