Concluziile reuniunii Consiliului European: accelerarea vaccinării și descurajarea călătoriilor neesențiale
În urma conferinței video a membrilor Consiliului European din 21 ianuarie 2021, liderii statelor membre UE și-au exprimat dorința de a accelera procesul de vaccinare început deja dar au și subliniat descurajarea călătoriilor neesențiale, existând posibilitatea ca în scurt timp -și din cauza noii tulpini mai transmisibile a coronavirusului- să implementeze măsuri mai dure la frontierele statelor.
Reuniunea de 4 ore a avut pe tapet răspunsul la ceea ce denumesc oficialii europeni drept cel de-al doilea val de pandemie în UE. Șefii de guvern din blocul de 27 state membre au discutat cu liderii instituțiilor europene, Ursula von der Leyen și Charles Michel, despre campania de vaccinare și situația granițelor interne.
Călătoriile neesențiale descurajate puternic
Aceste Mutația pe care tulpina coronavirusului care a blocat întreaga Europă în 2020, a adus deja restricții dure pentru persoanele care circulă în și dinspre Marea Britanie. În prezent, Portugalia pare să înregistreze cazuri noi cu tulpina identificată deja în Africa de Sud și Brazilia. Liderii Austriei și Belgiei pledează pentru controale mai stricte la granițe și chiar o închidere temporară a frontierilor la începutul lunii februarie, cu ideea de a evita răspândirea din 2020.
Vom stăpâni virusul numai dacă avem măsuri specifice și nu măsuri inutile, cum ar fi închiderea generală a frontierelor, care ar afecta grav economia noastră, dar nu ar restricționa foarte mult virusul.
Ursula von der Leyen
Temerea pentru creșterea ratei de infecție deja mari din cauza noii tulpini a coronavirusului va duce inevitabil la restricții în ceea ce privește tranzitarea frontierelor. Președinta Comisiei Europene a venit în susținerea acestei idei însă dorește să existe o abordare unitară, nu ca în primăvara anului 2020 când fiecare Stat Membru a făcut cum a considerat de cuviință. „Toate călătoriile neesențiale ar trebui să fie puternic descurajate atât în interiorul țării, cât și bineînțeles peste granițe”, a subliniat Ursula von der Leyen,
Aceasta a precizat că etichetarea zonelor cu rate mari de infecții drept „zone roșu închis” ar păstra deschisă Uniunea Europeană pentru activități economice interne. Persoanele care ar sosi din aceste zone ar urma să prezinte un test și să și intre în carantină, însă coordonarea în această privință va fi luată în scurt timp.
Certificatele standard de vaccinare, folosite momentan doar în scopuri medicale
Deși au existat discuții în spațiul public, mai ales din partea Portugaliei care deține președinția rotativă a UE, ca testările să nu mai fie folosite ci așa-numitele „pașapoarte de vaccinare”, liderii statelor membre au decis că este prea devreme pentru așa ceva. Mai degrabă aceștia au fost de acord să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă de dovadă a vaccinării în scopuri medicale, fiind lăsată pentru viitor stabilirea circumstanțelor în care ar mai putea fi utilizate aceste certificate.
În ceea ce privește testările efectuate până în prezent precum și acordul privind testele rapide ale antigenului dar și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor au reprezentat măsuri apreciate de liderii statelor membre UE. Poate de aceea, șefii guvernelor nu s-au grăbit să renunțe la ele pentru certificatele de vaccin, mai ales având în vedere lentoarea campaniei de vaccinare pe teritoriul Uniunii.
Concluziile suplimentare ale președintelui Charles Michel
Situația sanitară
- Frontierele trebuie să rămână deschise pentru a asigura funcționarea pieței unice, inclusiv fluxul de bunuri și servicii esențiale. Nu ar trebui impuse interdicții de călătorie fără discriminare.
- Cu toate acestea, pot fi necesare măsuri care restricționează călătoriile neesențiale în UE pentru a limita răspândirea virusului.
- În timp ce își respectă principiile, Consiliul ar putea avea nevoie să își revizuiască recomandările privind călătoriile intra-UE și călătoriile neesențiale în UE, având în vedere riscurile pe care le prezintă noile variante de virus.
Vaccinarea
- Liderii vor ca vaccinarea să fie accelerată. În acest sens, angajamentele privind livrările făcute de companii trebuie respectate. Liderii au reafirmat că vaccinurile trebuie distribuite în același timp și trebuie să fie proporționale / populației. Liderii au reafirmat necesitatea de a urmări îndeaproape procesul de vaccinare.
- Toate mijloacele posibile vor fi examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă, inclusiv distribuția timpurie pentru a evita întârzierile.
- Liderii și-au reafirmat solidaritatea cu țările terțe. Un sprijin eficient ar trebui să fie furnizat cât mai curând posibil.