Guvernul Conte rezistă moțiunii de cenzură. Ce plănuiesc Renzi și celelalte partide de Opoziție din Italia?

Premierul Giuseppe Conte a fost reconfirmat în funcție de Parlamentul Italiei, câștigând voturile Senatului după ce la începutul săptămânii fusese încredințat cu șefia guvernului și de Camera Deputaților. Moțiunea de cenzură inițiată după ieșirea de la guvernare a partidului înființat de fostul premier Matteo Renzi a căzut. Ce plănuiesc partidele de opoziție în acest context?

Guvernul Conte a obținut 156 voturi pentru și 140 împotrivă (cu 16 abțineri) în Senat, respectiv 321 voturi pentru și 259 împotrivă în Camera Deputaților. Aceste rezultate îl mențin pe tehnocrat în fruntea coaliției de guvernare pe care o conduce din anul 2018, sprijinit de Partidul Democrat de centru-stânga (PD) și partidul anti-establishment Cinci Stele (M5S). Însă nu îi oferă majoritate absolută în ambele camere ale legislativului.

Giuseppe Conte
Foto: AFP

Este foarte greu să guvernăm în aceste condiții, cu oameni care plasează încontinuu mine în calea noastră și încearcă să submineze echilibrul politic atins cu răbdare de coaliție.

Giuseppe Conte, în discursul către Senat

Partidele de opoziție spun că intenționează să ceară președintelui Sergio Mattarella să intervină pentru a-l obliga pe Conte să demisioneze deoarece nu mai are majoritatea parlamentară. Partidele de dreapta ar dori alegeri anticipate, fiind avantajate în prezent, cum arată sondajele de opinie. Decizia rămâne la președintele Republicii, recunoscut pentru înclinația sa către stabilitate, un scrutin național cu 2 ani înainte de termen fiind totuși puțin probabil.

Matteo Renzi
Foto: EFE

Partidul fondat de fostul premier PD în septembrie 2019, Italia Viva, nu ar trece de 3% dacă ar avea loc alegeri anticipate, așadar decizia de a ieși din coaliția de guvernare este citită în tentativa lui Renzi de a crește în preferințele italienilor din rândurile Opoziției, oarecum similar mișcării făcute de Matteo Salvini și partidul său populist de dreapta, LegaNord, la finele verii anului 2019. Tot ca atunci, tentativa de a răsturna guvernul și a provoca alegeri anticipate au fost sortite eșecului și la începutul anului 2021.

Grafic: Corriere della Sera
Simularea noului Parlament a fost efectuată folosind datele din 33.300 de interviuri realizate de Ipsos în perioada 10 septembrie – 16 decembrie 2020

Epicentrul pandemiei cu coronavirus în Europa din martie 2020, tranșa din noul pachet de recdresare al UE pentru Italia este cea mai mare. Din fondurile de redresare de 750 miliarde €, guvernul Conte intenționează să cheltuiască 209 miliarde € pentru criza Covid. Cu toate acestea, Renzi insistă că sub actualul guvern țara „își pierde cea mai mare oportunitate de la Planul Marshall” până în prezent, critică faptul că prioritățile de cheltuială vor fi făcute de executiv și nu de parlamentari, acuzându-l în același timp pe premierul Conte că este mai preocupat de distribuirea funcțiilor guvernamentale.