Demontarea aparatelor de aer condiționat: Primăria Arad încă nu a răspuns propunerii de amânare
În luna decembrie, reprezentanții USR PLUS din Consiliul Local Municipal au solicitat administrației locale prelungirea de la 3 la 10 luni a termenului de 15 februarie 2021 pentru demontarea aparatelor de aer condiționat. A fost depus în acest sens un proiect de hotărâre care nici acum, cu 30 de zile înaintea expirării termenului limită, nu a fost încă supus procesului de transparență, dezbătut sau votat în CLM.
Prevederile actuale ale HCLM nr. 455/23.10.2020 obligă proprietarii sau administratorii imobilelor aflate în zona construită protejată, zona monumente protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad, să procedeze la îndepărtarea aparatelor de aer condiționat montate pe fațade (cu excepția celor orientate spre curți interioare). Termenul specificat în hotărâre este de 3 luni de la data intrării în vigoare, adică 15 februarie 2021, așa cum Poliția Locală a înștiințat deja proprietarii sau administratorii imobilelor afectate de hotărâre.
Pentru ca locuitorii din zona centrală a orașului să aibă posibilitatea tehnică de a-și demonta aparatele de aer condiționat de pe fațade, USR PLUS a propus prelungirea termenului limită până în perioada sezonului cald din 2021.
USR PLUS subliniază ceea ce era logic pentru toată lumea, cu excepția conducătorilor administrației locale se pare. Îndeplinirea acestei obligații este dificilă în perioada anotimpului rece, deoarece pentru reparația fațadelor sunt necesare lucrări de zidărie, zugrăveli, etc, lucrări care depind de temperatura exterioară. Ori hotărârea privind demontarea a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie, când deja se putea vorbi de instalarea sezonului rece. Argumentele pentru amânare ale inițiatorilor sunt următoarele:
- Demontarea instalațiilor de climatizare necesită recuperarea freonului, aproape imposibil de executat la temperaturi scăzute, cu folosirea de echipamente speciale și care se poate efectua numai de firme autorizate de Asociația Frigotehniștilor din România. În Arad există un număr limitat de furnizori care să îndeplinească aceste condiții.
- Totodată, înlocuirea sau relocarea unor echipamente necesită investiții relativ importante, care sunt destul de greu de acoperit într-o perioadă mai scurtă de timp. Unele soluții de relocare presupun lucrări complexe, dificil de executat în sezonul rece. Unii proprietari folosesc aceste aparate și în timpul iernii, pentru a încălzi locuințele.
- Având în vedere cele de mai sus, este aproape imposibilă îndeplinirea obligației prevăzute de HCLM nr. 455 în termenul de 3 luni. Pentru a da un răgaz proprietarilor și administratorilor care cad sub incidența acestei reglementări să se conformeze, este nevoie de prelungirea acestui termen, astfel că el să cuprindă întreaga perioadă a sezonului cald din anul 2021.
În acest sens, reprezentanții USR PLUS au propus amendarea HCLM nr. 455/23.10.2020, prin prelungirea termenului de la 3 la 10 luni. Au depus și un proiect de hotărâre, cu speranța că acesta va avea sprijinul Consiliului Local și va fi adoptat cât mai repede. Cu nici o lună înaintea termenului-limită pentru demontarea aparatelor, Primăria Arad nu a oferit un răspuns inițiatorilor.
-
Pingback: ARAD: demontarea „benevolă” a aparatelor de aer condiționat sub amenințarea amenzilor, apreciată de city-manager – Independentul
-
Pingback: Amânarea demontării aparatelor de aer condiționat: seamănă propunerea primarului PNL cu cea a consilierilor USR PLUS? – Independentul