Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început (și) în Arad cu cadrele medicale

Autoritățile locale au anunțat că a fost demarată campania de vaccinare împotriva COVID-19, iar prima persoană din cadrele medicale căreia i-a fost administrat vaccinul la ora 8 dimineața este dr. Dana Olar, medic șef Secție Pneumologie, aflată în linia întâi în lupta cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei în 2020.

În România campania a început deja, atât în momentul simbolic după Crăciun cât și de la începutul anului 2021. În Arad, autoritățile au început prima fază a campaniei, fiind vizat personalul medical, sperând ca mulți cetățeni care activează în acest domeniu să se vaccineze. Șeful Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad (DSP) a prezentat traseul pe care dozele cu vaccin le parcurg de la momentul programărilor până la injectarea propriu-zisă.

  • programările se fac pe programare.vaccinare-covid.gov.ro;
  • în funcție de aceste programări și de repartiția pe centrele de vaccinare DSP comunică cu aceste unități;
  • în baza datelor ce le parvin aceștia fac o solicitare la Timișoara, la Spitalul Militar;
  • cu un transport securizat sunt preluate aceste doze de la Spitalul Militar;
  • ele ajung în frigiderul securizat al DSP, iar de acolo tot cu un transport securizat sunt transmite către centrele de vaccinare în funcție de solicitările acestora.

Avem destule doze, la fiecare două zile facem reevaluare, facem solicitările în așa fel încât nu vom rămâne cu doze neefectuate.

dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad

Prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad cu numărul 1/2021 au fost stabilite 5 centre de vaccinare pe teritoriul Județului Arad, care funcționează în etapa I de vaccinare, a cadrelor medicale. Acestea sunt următoarele:

  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – centrul de vaccinare amplasat în Arad str. A. Karoly nr. 2-4;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – centrul de vaccinare amplasat în Arad str. M. Viteazul nr. 7-8;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – centrul de vaccinare amplasat în Arad str. Stephan Ludwig Roth nr. 2-4;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad – centrul de vaccinare amplasat în Arad Bulevardul Revoluției nr.45;
  • Spitalul Orășenesc Ineu – centrul de vaccinare amplasat în Ineu, str. Republicii nr.2 județul Arad.

Programările nasc discuții din partea medicilor dar au o explicație organizatorică.

Deși campania abia a fost demarată în cursul acestei zile, autoritățile au primit deja critici. Mai exact, se atrage atenția că DSP Arad a decalat, fără să anunțe, cu aproape o săptămână prograul național de vaccinare împotriva SARS-COV-2 început în 29 decembrie 2020.

Programările efectuate prin intermediul platfomei guvernmentale de vaccinare viza doar datele de 4 , 5 respectiv 6 ianuarie 2021. Multe dintre cadrele medicale au reclamat faptul că au fost contactate telefonic să se reprogrameze pentru data de 6 sau 7 ianuarie, în timp ce calendarul de vaccinare se desfășoară normal începând cu data de 4 ianuarie pentru personalul care își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Acest lucru ar avea o explicație logică ce ține de o mai bună organizare. Pentru a nu ține dozele în afara frigiderelor pentru mai mult timp decât cel recomandat, riscând astfel expirarea acestora, organizatorii ar dori ca fiecare zi de vaccinare să fie într-atât de plin încât dozele cu vaccin să poată fi utilizate la maximum și fără a le risca irosirea pentru găuri din programarea persoanelor.