[PRESA sub LUPĂ] Cum aliații Puterii din presa locală au răspândit propaganda politică la sfârșitul anului 2020

Jurnalismul se presupune a fi câinele de pază al democrației, adică un critic al Puterii pus în slubja cetățenilor. De mult timp se observă că acest lucru nu mai este valabil în România, diferitele posturi sau website-uri fiind evident de partea unor partide sau altora. În Arad avem chiar exemple de presă angajată cu acte de către președintele filialei PNL, transformând astfel puterea politică drept șefa directă a parte din presa locală, fără ca acest lucru să deranjeze nici pe așa-zișii jurnaliști, nici pe cititorii lor. Spre final de an, am avut parte de încă o mostră în care presa mainstream este un aliat al conducerii politico-administrative din Arad.

La fel ca în ceilalți ani de când sfârșitul anului este rezervat subiectelor și voturilor importante -tocmai pentru că atenția cetățenilor nu este prea mare (mai bine zis puterea de concentrare a cetățenilor nu este într-atât de mare) și pentru că urgența noului an forțează votarea fără dezbatere- și în 2020 administrația locală a ales să păstreze această tradiție nocivă. În dezbaterea orientată politic din jurul transferului de terenuri ce privesc Aeroportul Arad, propaganda politică a fost la cote maxime!

Schimburi de terenuri și proiecte pe fonduri europene – confuzia și neclaritatea predomină realitatea din jurul Aeroportului Arad

Conformare Aeroport Arad la cerințele operaționale de infrastructură, siguranță și securitate aeroportuare, activități non-economice în vederea asigurării aeroportului cu dotări de siguranță și securitate, care nu implică realizarea de construcții” s-ar numi proiectul pe care la finele lunii noiembrie 2020 aeroportul din Arad / Consiliul Județean Arad l-a anunțat în contextul aplicării pentru fonduri europene (FEDR). Valoarea totală de peste 23,6 milioane lei nu implică realizarea de construcţii, ci doar dotări, cofinanţarea județeană fiind de aproape 400.000 lei.

Într-o scurtă recapitulare realizată de CriticArad a „afacerilor dintre șmecheri” ce are în centru aeroportul, se precizează că în luna noiembre a mai apărut o altă „știre” privind o presupusă investiție în zonă, „o parte a problemei a fost probabil rezolvată de Zona Liberă Curtici (condusă de Cristina Bibarț, soția primarului) care ar trebui să renunțe la o suprafață de aproximativ 7 ha de teren din zona Aeroportului, teren care să fie trecut în administrarea CJA”.

Scandalul inventat în jurul unor abțineri în CLM maschează afacerile reale?

Majoritatea din jurul PNL și cu sprijinul voturilor PSD au reușit să aprobe proiectul privind transferul terenurilor, după ce un consilier liberal care a absentat a sosit repede în sala Ferdinand pentru o ședință convocată de îndată. Deși nu a mai absentase în trecut și se știa deja din ședințele de comisii că USR-PLUS se va abține, scandalul inventat al blocajului s-a dovedit ireal și putea fi evitat dacă toți consilierii PNL ar fi participat la ședința CLM de la bun început. Acesta putea fi sfârșitul poveștii, relatate pe larg deja în INDEPENDENTUL.

Însă aliații din presă ai Puterii au continuat să sprijine conducerea liberală din Arad în propaganda electorală, în loc să informeze corect și/sau obiectiv opinia publică. Fără a preciza numele proiectului, conducerea CJA trimite comunicate de presă preluate în online, în ultimele zile ale anului 2020, ca un adevăr clar și clarificat, lucru ce nu s-a petrecut.

1. Nu au existat „acuzații USR”

Dacă probabil ar fi fost o confuzie de terenuri, despre proiectul care face necesar schimbul reprezentanții USR-PLUS au declarat că încă din 26 noiembrie 2020 când se începuse transferul prin procedură preliminară în Consiliul Local Municipali, au cerut să fie rostit și asumat de către inițiatori ai numelui proiectului care ar necesita terenul deținut de municipalitate.

Mai mult, aceștia au spus că vor vota proiectul dacă li se prezintă cea mai mică urmă a unui astfel de proiect, o fișă de lucru, orice fel de hârtie care să indice că Aeroportul sau CJA au nevoie de acest teren și dacă nu cumva se poate beneficia de fonduri europene fără el. Deci acuzațiile rămân în propaganda liberală, rostogolită de așa-zisa presă.

2. Dezmințirea presupune că un fapt declarat nu corespunde adevărului, ceea ce nu a fost cazul

Titlurile contează foarte mult, mai ales dacă vin din zona „presei” și sunt distribuite pe internet de către activiștii de partid. Astfel, faptul că se menționează direct din titlu, fără a menționa că este vorba de un comunicat al CJA, că este vorba de o „dezmințire” induce gândul că ar fi vorba de o minciună.

Această tehnică nu doar că nu este corectă față de ceilalți competitori politici de la un website presupus obiectiv, mai ales la un comunicat copy+paste, nu este corect față de cititori care au încredere în astfel de portaluri de informare publică.

De ce au pivotat „tunurile” de atac asupra USR-PLUS?

A. De la alegerile locale PSD nu mai reprezintă o miză reală pentru Puterea din județ și municipiu.

Până acum, propaganda politică a Puterii județene și municipale era concentrată pe PSD. Indiferent ce făceau sau nu făceau, reprezentanții Opoziției purtau toată vina. Chiar și când votul lor nu conta în aritmetica deciziilor, abținerea sau votul împotrivă a consilierilor municipali atrăgea după sine furia și acuzele publice din partea primarului PNL și a celorlalți reprezentanți liberali, mesaje propagate de către așa-zisa presă.

De la scorul foarte mic înregistrat de PSD la alegerile locale din septembrie, Puterea și aliații lor din presa locală s-au orientat cu atacurile către USR-PLUS, care s-a plasat la doar 3.000 de voturi distanță de a dărâma dominația de 15 ani a PNL la Primăria Arad.

Drept urmare mesajele difuze și sporadice ale PSD nu mai sunt preluate, declarațiile politice nici nu mai apar (în prim plan) pe aceste website-uri, ocazional fiind preluate mesajele președintelui filialei, Mihai Fifor. Este posibil ca plata abonamentelor de apariții la această „presă” să fi încetat. Este și posibil ca după înfrângerea suferită în alegerile locale, în urma căreia social-democrații au fost reduși în Consiliile județene și municipale la mărimea unor partide care nu au mai intrat în Parlamentul României, mobilizarea PSD pe temele locale să se fi diminuat către 0. Nimeni nu poate știi cu siguranță fără a avea dovezi, însă efectele sunt vizibile.

B. Ca atare și presa locală aliată PNL a început să atace celălalt actor important de pe scena politică locală, adică pe USR-PLUS, fără menajamente.

Dacă până acum, atacurile direcționate se limitau la editoriale în care se solicita schimbarea candidaților dar și la preluarea comunicatelor de presă ale instituțiilor semnalate ca atare încă din titlu, acum până și jurnaliștii care se erijau în critici ai administrației locale atacă fără menajamente pe cei care pun în pericol supremația PNL, fie că este vorba de Primăria Arad, Consiliul Local sau Consiliul Județean.

O să fie tot mai vizibil acest lucru de la cei ce pretind că sunt jurnaliști în Arad, care vor deveni tot mai preocupați de ce se întâmplă în partidul care nu este la cârma administrației locale (chiar dacă la nivel național acesta este la guvernare), decât ce se întâmplă în rândurile partidului Puterii locale. Și mai ales în rândurile celor de la USR-PLUS care este evident pentru toată lumea, analiști politici și cetățeni deopotrivă, că vizează aproape același electorat ca PNL.

Pentru un cititor obiectiv, analiza alegerilor din PMP sau PRO România ar fi fost mai de interes, mai ales că au ratat accederea în Parlament după ce au înregistrat un succes local și încă au reprezentanți în administrațiile locale. Sau chiar o critică a democrației UDMR și aventura vremelnicului Alexandru Meszar ar fi fost demnă de atenția presei locale. Însă pentru că aceste partide nu amenință poziția PNL „jurnaliștii” vor ataca USR-PLUS, acționând astfel ca un aliat al liberalilor și nu ca unul al cetățenilor.