Angela Merkel reiterează în mesajul de Anul Nou retragerea din competiția electorală din 2021

Mesajul adresat cu ocazia trecerii în noul an ar fi ultimul din funcția de cancelar al Republicii Federale Germane pe care Angela Merkel îl transmite. Ultimii 15 ani de când a ocupat prima oară poziția de top din guvernul german au fost importanți pentru tranziția către o Uniune Europeană care să discute de pe poziții egale cu mari puteri cum este SUA sau China.

În concluzia mesajului de Anul Nou, lidera Germaniei a ținut să precizeze ceva personal și anume că în alegerile federale ce ar urma să se organizeze în toamna anului 2021 aceasta nu va mai candida, fiind prin urmare ultima ocazie pentru a adresa acest tip de mesaj publicului.

Cred că nu exagerez când spun: niciodată în ultimii 15 ani nu am găsit anul vechi atât de greu și niciodată, în ciuda tuturor grijilor și a unui anumit scepticism, nu l-am așteptat pe noul cu atât de mult speranţă.

Angela Merkel

Presa internațională menționează că în eventualitatea în care nu se va forma o coaliție de guvernare după scrutinul din septembrie, cel mai probabil Merkel va mai rămâne totuși în funcție, deși într-o manieră intermiară, iar în momentul finalului de an 2021 vom putea asculta încă un discurs al celui mai cunoscut și marcant politician din Europa.

Mesajul de Anul Nou (2005 – 2020)

În fruntea celei mai mari economii din UE și aflându-se la cel de-al patrulea mandat, dr. Angela Merkel, de profesise fizician, a avut un ultim an întreg în funcție tumultos. A gestionat pandemia ghidându-se după consilierea oamenilor de știință, însă a avut parte de critici de la așa-ziși apărători ai libertății și opozanți politici. Fermitatea în fața crizelor nu este ceva nou, guvernul condus de Merkel fiind printre singurele care în 2015 a anunțat o politică a porților deschise față de solicitanții de azil care încercau să treacă Marea Mediteraneană și să ajungă în Europa.

Dincolo de speculațiile privind starea ei de sănătate, de când în 2018 partidul său (CDU) a avut de pierdut voturi în alegerile regionale, în fața extremei drepte (Alternativa pentru Germania – AfD), cât și a ecologiștilor din partidul Verzilor, competiția pentru un al 5-lea mandat a fost exclus de către Merkel și conservatorii din partid.