„Rezolv cu un telefon” – filosofia administrației Bibarț-PNL?

Un nou episod al jocurilor politice pe seama subiectelor reale administrative a avut loc în Consiliul Local Municipal. Şedința care nu anunța nimic special a avut în centru transferul unor terenuri între administrația județeană şi cea a municipiului Arad. În locul explicației oportunității sau necesității unei astfel de proceduri imobiliare, administrația patronată de Călin Bibarț, cu susținerea unei prese superficiale, a pus în scenă un adevărat spectacol de demonizare a celor care pun sub semnul întrebării ce se întâmplă în Primăria Arad, adică reprezentanții USR-PLUS.

Toată lumea cunoaște modalitatea prin care cei care au influență asupra factorilor de decizie sau altor autorități încearcă să demonstreze altora acest lucru. „Rezolvarea cu un telefon” arată pe de-o parte așa-zisa putere a persoanei care face apelul și pe de-altă parte starea de servitute a celui apelat. Dacă era vorba de o problemă reală, scena petrecută în ședința CLM ar fi arătat această nouă filosofie în practică a administrației Bibarț-PNL, însă fiind vorba de o manipulare politică nu prea este cazul de așa ceva, totul fiind practic la îndemâna majorității din jurul PNL și cu votul consilierilor PSD.

De ce manipulare politică?

Trecerea terenului din zona Aeroportului, din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea privată a Județului Arad, în schimbul unui teren din fața Hotelului Continental, nu a trecut de minimul de două treimi necesar pentru hotărâri privind patrimoniul. Abținerea consilierilor USR-PLUS a dus la acest rezultat, cel puțin asta a vrut să scoată în evidență conducerea Primăriei Arad.

Proiectul a trecut totuși pe 28 decembrie, pentru că primarul l-a telefonat pe consilierul Mihai Pașca (PNL), care a sosit în câteva minute, la o ședință de îndată solicitată de același primar Bibarț. De data aceasta, absentul Pașca a înclinat balanța și proiectul a fost votat cu 14 voturi, exact cele necesare adoptării.

Cu alte cuvinte, PNL și majoritatea politică pe care o poate mobiliza ar fi putut să aprobe în CLM proiectul fără nici un fel de acuzații. Însă asemeni cazului alegerii viceprimarilor, administrația Bibarț încearcă să atace USR-PLUS la nivelul municipiului Arad cu orice ocazie.

Și reușește să facă acest lucru cu o presă locală care a titrat exact ce a dorit administrația Bibarț-PNL. Fie că a fost vorba de proiectul pe care Aeroportul Arad ar fi vrut să îl acceseze prin acest transfer de proprietăți dintre CJ Arad și municipiul Arad, fie că a fost vorba de așa-zisa blocare al acestui presupus proiect de către USR-PLUS. Reprezentantul PNL a trimis chiar două comunicate de presă în care înfiera anunțata abținere (din comisii) și după ce proiectul a trecut ca să își continue atacul împotriva partenerilor de guvernare a României. Pagina de Facebook a Primăriei Arad a fost folosită în acest atac pur politic.

Practic, arădenii nu au acordat puterea totală PNL, aşa cum au făcut în ultimii 16 ani, în care PNL a avut o majoritate confortabilă”, preciza președintele filialei USR după alegerile locale din toamnă. Călin Bibarț și echipa de consilieri ai PNL încearcă să demonstreze contrariul, nu doar prin impunerea viceprimarului din partea partidului lor ci și prin situații de genul în care au nevoie de 2/3 din voturile din CLM.

Călin Bibarț, Gheorghe Falcă;
Evenimentul preluării mandatului de primar-interimar

Momentul telefonului dat nu este singular. Când încă era primar-interimar, Călin Bibarț a încercat în septembrie 2019 să arate forța unui apel dat de acesta, când strada Episcopiei a fost asfaltată în cel mai rudimentar mod în zona Spitalului Matern. Totul a fost doar o manipulare pentru că re-asfaltarea fusese făcută doar pe porțiunea pe care reprezentantul PNL o fotografiase și o încărcase pe social media. Restul de trotuar rămăsese la fel de dezolant și peticit în grabă.

Ce nu s-a discutat din cauza scandalului?

Anunțata modernizare a Aeroportului Arad -cel care a rămas în urmă față de alte aeroporturi din România sub administrarea lui Ovidiu Moșneag, fost consilier municipal PNL- ar urma să fie realizată în două etape. În prima aceasta ar presupune dotări pentru securitatea clădirii, iar în a doua ar fi vorba de modernizarea infrastructurii inclusiv pista de decolare-avertizare.

Nu este cumva legată modernizarea pistei (pentru care este nevoie de terenul municipalității) de faptul că balizajul a fost mutat ilegal și afectat de decizia acelorași politicieni care conduc azi administrația din Arad de a construi autostrada atât de aproape de aeroport la începutul anilor 2010?

Reprezentanții USR-PLUS spun că au identificat proiectul Aeroportului pe pagina Ministerului Fondurilor Europene la care s-a făcut referire. Acesta a fost depus în luna iunie 2020 și respins! Cu toate acestea, schimbul de terenuri a fost pus pe ordinea de zi a ședinței CLM din 28 decembrie.

Consilierii municipali USR-PLUS Arad

Consilierii municipali ar fi cerut atât în cadrul comisiilor de specialitate cât și în plenul CLM, detalii despre un astfel de proiect, o fișă de lucru, orice fel de hârtie care să indice că Aeroportul sau CJ Arad au nevoie de acest teren pentru a beneficia de fonduri europene. USR-PLUS a declarat că până ce nu se oferă aceste detalii, ei nu pot vota „niște povești”, menținându-și promisunile pentru transparență și că nu negociază principii contra voturi.

Foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre (via Hepta)