Regatul Unit al Marii Britanii s-a retras din programul Erasmus

Premierul Regatului Unit a declarat, la momentul încheierii acordului comercial cu UE, că țara pe care o guvernează se retrage din programul european de schimb de studenți Erasmus. Motivele oferite de Boris Johnson ar fi costul financiar mare al participării la program. Guvernul are în vedere înlocuirea cu un sistem propriu denumit după pionierul informaticii, Alan Turing.

Erasmus+ este programul-umbrelă al UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului. Educația, formarea, tineretul și sportul pot avea o contribuție majoră la abordarea schimbărilor socioeconomice, principalele provocări cu care Europa se va confrunta până la sfârșitul deceniului, și la punerea în aplicare a agendei de politici europene pentru creștere economică, locuri de muncă, echitate și incluziune socială. Schimburile de studenți între universitățile din Europa, pentru un semestru sau mai multe, fac parte din Erasmus+.

De când fost lansat în 1987, de programul Erasmus –denumit după filosoful olandez iluminist din secolul al XV-lea– au beneficiat peste 300.000 de studenți din Regat.

Primul ministru Boris Johnson a declarat că Marea Britanie a decis ieșirea din programul Erasmus invocând costurile mari pe care le presupune participarea. În schimb, premierul a anunțat că Marea Britanie va lansa o nouă schemă de schimb similară, denumită Turing –în onoarea matematicianului care a contribuit la spargerea codului secret folosit de trupele naziste pentru a comunica– detalii suplimentare urmând a fi anunțate în zilele următoare.

Decizia guvernului Johnson criticată dur

Programul care a extins multe oportunități și orizonturi pentru mulți tineri din Marea Britanie este inclus de către guvernul Johnson ca parte a Brexit. Astfel, se renunță la un principiu de bază al integrării europene pentru tineri, sunt de părere criticii deciziei.

Actuala lideră a guvernului din Scoția, Nicola Sturgeon, a clasificat încheierea participării Marii Britanii la Erasmus drept un vandalism cultural din partea guvernului britanic. Cel mai probabil, acest aspect va fi cântări greu în favoarea recentelor intenții de organizare a unui nou referendum pentru independență a Scoției.