Cât mai așteaptă Municipiul Arad până ce PNL folosește administrația locală ca troc politic? Alegerea viceprimarilor se întinde probabil până în 2021

Ședinţa CLM de vineri a fost una plină cu surprize, în urma căreia o majoritate PNL-UDMR-PMP încă ține incompletă administrația locală prin nevotarea celor doi viceprimari de care municipiul Arad are nevoie conform articolului 148 din Codul Administrativ. Alegerea lui Lazăr Faur (PNL) la propunerea primarului Bibarţ a fost un pas logic pentru majoritatea formată în jurul liberalilor, însă votul pentru al doilea post de viceprimar a testat disciplina fiecărei formațiuni politice reprezentate în Consiliul Local Municipal și ține încă blocată administrația locală.

Disciplina de partid reflectată la vot

La primul vot pentru postul de viceprimar au fost propușii și au obținut voturile celor 23 de consilieri următorii: Lazăr Faur (PNL) – 13; Florin Stana (USR PLUS) – 7; Ilie Cheșa (PSD) – 3. Votul a fost secret, conform cu prevederile legislației, însă numărul obținut de fiecare corespunde cu mandatele obținute de fiecare partid, respectiv coaliție și nedesemnarea altui candidat în cazul PNL, UDMR și PMP.

Alexandru Meszar UDMR), Siegfried Mayer (USR PLUS);
plan secund: Sergiu Vlad (USR PLUS)

În ceea ce privește celălalt post de viceprimar, propunerile au fost următoarele: Alexandru Meszar (UDMR), Cristian Galea (PMP), Florin Stana (USR PLUS), Ilie Cheșa (PSD). Rezultatele au fost surprinzătoare pentru că atât candidatul PMP cât și cel al UDMR au obținut 0 VOTURI, iar toata coaliția din jurul liberalilor și-a anulat cele 13 voturi, fiind declarate astfel doar 7 voturi pentru Stana (USR PLUS) și 3 pentru Cheșa (PSD)! Insuficient pentru validarea scrutinului, fiind necesar de majoritate de jumătate + 1 din numărul consilierilor municipali.

Lazăr devine viceprimar la propunerea primarului Bibarț

Lazăr Faur, cel care fusese pregătit de-a lungul anilor de PNL pentru o carieră politică, era vehiculat drept viceprimar cu mult înaintea ședinței CLM, chiar dacă chipurile „pe surse” cotidianul local JA/aradon nu îl dădea drept varianta agreată de Călin Bibarț. Proaspătul consilier municipal a fost propus pentru viceprimar în ședința CLM din 18 decembrie chiar de către primar!

Lazăr Faur (PNL), Călin Bibarț (PNL)

Îl felicit pe domnul Lazăr Faur pentru votul obținut. Am încredere că toată activitatea sa va fi concentrată spre dezvoltarea Aradului. De astăzi, domnul viceprimar îşi va prelua responsabilitățile şi va trece la treabă în Primărie” a declarat Călin Bibarț. Faur mulțumește pentru susținere celorlalți colegi din Consiliu, declarând că va face echipă cu primarul Călin Bibarț, „pentru bunăstarea și dezvoltarea comunității noastre.” Conform alineatului 1 al articolului 152 din Codul Administrativ viceprimarul este subordonat primarului. Lazăr mai precizează și că va fi „alături de colegii mei din PNL care prin munca și prin implicarea lor au făcut posibil acest rezultat.

Deputatul Fifor trage concluziile în locul consilierilor PSD

În lipsa unor declarații publice a consilierilor municipali ai PSD, cel care comentează pe marginea alegerii viceprimarilor este președintele organizației, Mihai Fifor. Parlamentarul descrie ce s-a petrecut în ședința CLM ca „o nouă demonstrație a ceea ce a însemnat competiția electorală de la alegerile locale.

Cosmin Buruc (PSD), Ilie Cheșa (PSD), Csilla Aur (PSD)

Așa cum spuneam la momentul respectiv, baronul Ghiță Falcă a făcut tot posibilul să fărâmițeze votul, astfel încât alegerile să fie câștigate, cu greu, e drept, de „favoritul” său, Călin Bibarț”, continuă președintele filialei PSD Arad. Mai exact, conform acestuia noua majoritate PNL-UDMR-PMP și-a dat arama pe față când a fost vorba să se înțeleagă pe ciolan, adică pe posturile de viceprimar, Fifor caracterizându-l pe Cristian Galea drept „un adevarat PNL-ist” și gestul acestuia ca fiind, „atât de ascultător (…) încât a candidat pentru funcția de viceprimar, dar și-a anulat votul, la ordinul lui Falcă.”

Fracturile de logică în declarațiile liberalilor

Dincolo de declarația lui Sergiu Bîlcea din CLM conform căruia există o „majoritate funcțională” care a votat un viceprimar (dar nu și pe al doilea?!), un alt lider al PNL Arad, Mihai Pașca —al cărui nume este vehiculat pentru a prelua funcția de prefect în momentul validării noului guvern— trage o serie de concluzii după alegerea viceprimarului liberal însă logica sa nu rezistă în fața evidențelor.

Mihai Pașca (PNL), Lazăr Faur (PNL)

Pașca acuză USR de sabotajul alegerii viceprimarilor prin faptul că au anunțat la întâlnirile avute cu celelalte partide reprezentate în CLM că nu vor vota un reprezentant al PNL când partidul are un asemenea om în executivul local prin primarul Călin Bibarț. Însă prin faptul că s-a demonstrat existența unei majorități PNL-UDMR-PMP în momentul votării lui Lazăr Faur toată teoria lui Pașca și a altor liberali este ilogică. Mai mult decât atât, aceeași majoritate mai prelungește criza administrației locale prin necompletarea executivului, consilierii partidelor menționate anulându-și votul fără un argument.

La această idee anti-USR aderă și unul din website-urile de presă online din Arad care pare în această poveste mai degrabă liberal decât liber cum se descrie. Mai mult decât ce enunțează Pașca, se face apologia unei poziții de „ghiocel” al reprezentanților USR-PLUS care ar avea „o singură șansă să nu se facă de râs și să se mulțumească cu fărâmiturile” însă fără a oferi pentru funcția de viceprimar pe cine doresc aceștia!

Fuga lui Meszar din Consiliu și cum își petrece timpul Galea

Aceeași lipsă de logică a arătat-o și Alexandru Meszar, care nu doar că nu a votat pentru sine ca viceprimar ci și a demisionat din CLM motivând faptul că nu a fost votat viceprimar! Acesta menționează că și-ar fi respectat astfel o promisiune din campania pentru alegerile locale când ar fi declarat că singurul motiv pentru care candidează este acela de a obține funcția de viceprimar.

Chiar dacă nu prea are sens, Meszar a încercat totuși să explice ceva din ședință. Pe când celălalt candidat care nu s-a votat pe sine ci a ales să-și anuleze votul, Cristian Galea (PMP), nu a abordat deloc subiectul public, preferând să distribuie duminică un grafic privind modalitățile de petrecere a timpului liber pe mapamond.

În urma demisiei lui Meszar dar și a consilierilor aleși parlamentari (Sergiu Bîlcea – PNL și Sergiu Vlad – USR PLUS) urmează ca noii reprezentanți să își preia mandatul și abia apoi, când este din nou complet Consiliul Local Municipal, să fie ales al doilea viceprimar. Fapte care se pot prelungi până în ianuarie 2021 cu ușurință.

Care ar fi scopul acestor amânări?

A vrut coaliția din jurul PNL să arate că deține controlul majorității simple din CLM? Atunci de ce nu au votat consilierii PNL-UMDR-PMP și a doua persoană în funcția de viceprimar? Poate au dorit să vadă dacă există cineva din celelalte partide care ar fi votat pentru unul din cele două partide „de balama”. Poate doresc să continue negocierile cu USR-PLUS de pe poziții de forță, acum că cerința de a nu avea încă un reprezentant al PNL pe lângă Călin Bibarț în executivul local a fost înfrântă. Doar timpul va dovedi aceste lucruri. Până atunci, administrația locală rămâne incompletă.