Țările din Balcanii de Vest ar putea primi vaccinul anti-COVID mai târziu decât restul Europei
Uniunea Europeană ar putea asista țările din Balcanii de Vest în efortul de accelerare a primirii vaccinurilor împotriva coronavirusului. În caz contrar, susține Euractiv, statele care aspiră și candidează la a face parte din UE, ar putea fi incluse în campaniile de imagine a Chinei sau Rusiei, care au oferit sprijin și la începutul pandemiei când blocul celor 27 de state membre nu a acționat solidar ci mai degrabă în interes național.
Fără sprijinul din partea UE, țările în discuție ar putea să se lupte între ele pentru a procura destul vaccin pentru nevoile populației din Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, respectiv Serbia. Chiar dacă datele statistice indică o dispoziție scăzută în a accepta vaccinul, aceste state fiind sub efectele teoriilor conspiraționale privind COVID-19, cu nivele între 25-50% dintre cetățeni care nu cred în virus, reprezentanții UE au avut un dialog cu liderii din regiune pentru ca vaccinurile să fie livrate concomitent cu cele din Statele Membre.
Chiar în cazul în care distribuția s-ar face prin COVAX, mecanismul global de partajare a riscurilor pentru procurarea colectivă și distribuția echitabilă a eventualelor vaccinuri COVID-19, dozele ar ajunge în Balcani în luna mai, când și România începe campania de vaccinare în ianuarie 2021.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat că țările terțe, cum ar fi cele din Balcani, ar putea obține surplusul UE, dar doar după ce Statele Membre primesc dozele de vaccin necesare. Lucru care ar reprezenta un motiv în plus de îngrijorare pentru ceea ce Euractiv descrie ca fiind „diplomația de mască” a Rusiei sau Chinei. Deși UE este cel mai mare donator și partener comercial al Balcanilor de Vest, acesta nu ar face diferența, iar blocul european ar putea pierde în bătălia solidarității împotriva coronavirusului.