Evaluarea finală a managerului Filarmonicii Arad intră la vot în ședința CLM
În cadrul Şedinţei Consiliului Local al Municipiului Arad din data de 18 decembrie va fi supusă dezbaterii și votului evaluarea managerului Filarmonicii Arad. Instituția de cultură vine după o serie de nereguli, sesizate de-a lungul ultimului an. Chiar dacă unele s-au petrecut pe fondul pandemiei cu coronavirus, iar unele mai vechi, acestea au marcat spiritul din Palatul Cultural în anul 2020. Care, cu ocazia deciziei locale de interzicere a oricăror spectacole, a golit clădirea de artiști și scopul pentru care a fost ridicată în urmă cu un secol.
Proiectul de hotărâre nr. 469/2020 privind aprobarea rezultatului evaluării finale a managementului la Filarmonica Arad – iniţiativa primarului, se află pe poziția a 5-a în ordinea de zi a ședinței complexe care cuprinde modificări de regulemente și contracte, burse pentru elevi dar și alegerea viceprimarilor intens discutată de la finalul alegerilor locale în 27 septembrie 2020. Dacă în luna iulie activitatea pe anul 2019 a trecut de votul consilierilor, rămâne de văzut cum vor considera noii reprezentanți ai arădenilor activitatea managerului Doru Urban pe ultimii 3 ani.
De menționat că în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, reprezentanții PNL, PSD, și UDMR au schimbat președintele Comisiei de Educaţie, cultură, culte, copii, tineret, sport şi turism din cadrul CLM Arad. Anunțul a fost făcut în 25 noiembrie de către USR-PLUS. Cristian Galea (PMP), președintele acesteia, ales ca urmare a constituirii Consiliului în luna octombrie, a fost înlocuit cu Florin Ilioni (PNL), la propunerea doamnei Csilla Aur (PSD), obținând în acest sens 3 voturi din totalul de 5.
Având în vedere evaluarea managementului de la Filarmonica Arad care va ajunge pe masa consilierilor municipali, artiștii din instituția de cultură au adus la cunoștința comisiei de cultură a CLM, încă de acum o lună, unele aspecte punctuale privind activitatea managerului și Filarmonicii, pe care aceștia le consideră esențiale într-o evaluare obiectivă.
- Una din obligațiile managerului unei instituții de cultură prevăzută în Legea 189/2018 instituie obligativitatea managerului de a elabora Regulamentul de Organizare și Functionare (ROF) și Regulamentul lntern (RI).
În ce privește ROF a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație în care s-a stabilit conținutul acestui regulament. După semnarea procesului verbal de ședință managerul trebuia să înainteze propunerea validată de CA spre aprobare Consiliului Local Municipal. Documentul transmis CLM a fost însă falsificat. Mai multe articole au fost modificate. Sesizat în ședința de plen, Consiliul a retras documentul de pe ordinea de zi și astfel Filarmonica a rămas fără unul din documentele foarte importante în funcționarea normală a unei instituții. - Nici Regulamentul lntern nu a avut o soartă mai bună. Deși legea prevede că acest document se realizează cu consultarea sindicatului, managerul a considerat că această obligație poate fi omisă așa că a convocat ședința Consiliului de Administrație pentru aprobarea Regulamentului Intern considerând că reprezentantul sindicatului va fi consultat în cadrul acestei ședințe.
În urma nemulțumirilor generate de atitudinea managerului, membrii sindicatului au cerut atacarea documentului în instanță. Aceasta a hotărît că managerul se face vinovat de încălcarea legii și a obligat Filarmonica să remedieze această situație și totodată să plătească cheltuielile de judecată în valoare de 6.000 Ron. - Un alt document important pentru buna funcționare a instituției este Contractul Colectiv de Muncă.
Încă de la preluarea mandatului, actualului manager i s-a solicitat începerea negocierilor pentru realizarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Aceste negocieri au fost tergiversate până la ieșirea din termenul legal. După mai bine de un an s-a reușit ajungerea la un acord. Și în acest caz, documentul trimis spre semnare la federația noastră de profil a fost falsificat. Mai multe articole au fost modificate, iar unele au dispărut cu totul. Federația a trimis o adresă spre Filarmonică cerând să se refacă articolele în forma negociată și agreată prin semnarea documentului final. Managerul nu a dat curs acestei solicitări și din acest motiv Filarmonica nu are nici Contract Colectiv de Muncă. Nemulțumirile angajaților față de atitudinea managerului au dus la declanșarea unei greve de avertisment.