CJ Arad a pierdut 2.000.000 lei din fonduri europene prin divizarea artificială a contractului de lucrări al drumurilor județene

Publicul arădean a aflat la finalul săptămânii trecute, prin intermediul unei informări făcute de USR-PLUS, că Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a constatat că în atribuirea unor lucrări de modernizare de drumuri județene Consiliul Județean Arad a încălcat legislația, iar ca atare Serviciul a aplicat o corecție financiară în minus la buget de peste 2 milioane de lei.

Conform autorității de control, divizarea artificială a contractelor de lucrări/produse/servicii și nepublicarea unui anunț de participare au fost faptele care au costat scump Consiliul Județean Arad și arădenii în cele din urmă. „Lucrările care urmează să fie executate sunt divizate astfel ca procedura de achiziție respectivă să nu mai fie sub incidența directivelor/legislației naționale și pentru a nu face obiectul publicării anunțului de participare în JOUE (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene)” se specifică în raportul Serviciului Antifraudă.

Foto: Iustin Cionca, președinte, Consiliul Județean Arad
Lucrările au fost atribuite prin două contracte distincte, dintre care unul NU a respectat cerința de a derula o procedură de licitație deschisă, cu publicarea în JOUE.

Contractul 3330/18.10.2018, pentru finanțarea lucrărilor de modernizare a DJ 709J Dorobanți – Macea și DJ 709J Pecica – Turnu, din contribuția UE (în procent de 85%) ar fi cel vizat de către Ministerul Fondurilor Europene. Sancțiunea financiară reprezintă 25% din sumele cerute spre decontare, ceea ce va păgubi bugetul local al județului Arad cu peste 2 milioane de lei.

Conform legislației în domeniu, autoritatea contractantă stabilește modalitatea de achiziție în funcție de valoarea estimată a tuturor achizițiilor similare pe care intenționează să le atribuie în cursul unui an. Prin decizia CJ Arad de divizare a contractele de achiziții publice incluse în Programul Anual al Achizițiilor publice și alegerii procedurii simplificate de achiziție, în locul licitației deschise, locuitorii județului Arad sunt privați de o sumă semnificativă de bani. Reprezentanții USR-PLUS declară că vor urmări tragerea la răspundere a celor responsabili de această pierdere de fonduri.