Scoția ar putea organiza un nou referendum pentru independență

Pe măsură ce Brexit-ul își face simțit efectele, guvernul din Scoția își asumă susținerea unei soluții independente pentru a rămâne în familia Uniunii Europene. Nicola Sturgeon a declarat la începutul săptămânii că va organiza un al doilea referendum privind independența față de Regatul Unit dacă va câștiga alegerile din 2021.

Partidul Național Scoțian (SNP) pe care îl conduce actuala șefă a guvernului devolut al Scoției promovează o platformă independentistă, iar o victorie în alegerile parlamentare din luna mai ar oferi o susținere populară pentru această soluție. Anunțul a fost făcut la o conferință a partidului ce a avut loc în ultima zi a lunii noiembrie.

În luna mai vă vom cere, poporului Scoției, să vă încredeți în noi pentru a continua această sarcină de a construi o țară mai bună

Nicola Sturgeon (SNP)

În 2014 rezultatul unui referendum privind despărțirea de Regatul Unit a fost negativ. Atunci, argumentul principal al guvernului britanic era legat de apartenența la UE, pe care Scoția ar fi pierdut-o odată cu declararea independenței. După rezultatul Brexit din 2016, împotriva căruia s-au pronunțat majoritatea scoțienilor, soluția de a rămâne ancorați în Uniunea cu Europa rămânea independența.

Mai mult, nu doar Brexit ci și epidemia de coronavirus din Regat, mai ales abordarea Scoției față de Anglia, Țara Galilor și Irlandei de Nord, a întărit susținerea pentru independența Scoției, conform ultimelor sondaje de opinie. În ultimele luni, susținerea în favoarea unui drum al Scoției despărțit de celelalte state istorice care compun de mai bine de trei secole Regatul Unit este în creștere.

În acest context, Sturgeon consideră că este potrivită organizarea unui referendum în prima parte a mandatului noului parlament scoțian care va fi votat la mijlocul anului 2021. Aceasta le-a spus delegaților partidului său că va căuta autoritatea cetățenilor din Scoția și nimănui altcuiva pentru ca referendumul să aibă loc. Conform legislației în vigoare, guvernul devolut ar trebui să solicite guvernului britanic, condus de Boris Johnson, permisiunea de a organiza referendumul.