Primăria Arad criticată de cetățeni pentru o acțiune împotriva unor tineri presupuși fără adăpost
Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a instituției, Primăria Arad se laudă că Poliția Locală a pus câțiva tineri să curețe o zonă privată. Reprezentanții administrației locale, care au publicat imagini cu oamenii vizați fără să le respecte dreptul la imagine privată și date personale, au fost criticați de mai mulți cetățeni pentru faptul că în loc de amenzi și muncă forțată, Primăria ar fi trebuit să îi asiste pe aceștia să poată fi (re)introduși ca parte activă în societate.
„În Arad, oamenii fără adăpost care fac mizerie sau comit acte de vandalism pe spațiul public, sunt puşi de către Poliția Locală să facă curățenie în zonele pe care le-au afectat. Cei din poze sunt oameni ai străzii care au fost evacuați dintr-o clădire de pe strada 9 Mai, pe care o foloseau în mod ilegal.” Primăria Arad a mai anunțat că proprietarul clădirii a împuternicit Poliția Locală Arad prin act notarial ca aceştia să poată intra în locație când este sesizată, de către cetățeni, prezența oamenilor străzii. Cu alte cuvinte, administrația locală, prin Poliția Locală a acționat ca o firmă de pază privată!
Ați pus la „panoul rușinii” niște amărâți care și așa sunt vai de ei, ca să ce? Să arătați vigilența organelor? Bravo, felicitări tovarăși!
Nefiind la primul caz de abuz, cu acțiuni disproporționate și nepotrivite contextului social, Poliția Locală și Primăria Arad arată prin acest nou exemplu că aceasta este modul de operare al instituției. Mai mult, pentru că „oamenii străzii au fost puși să igienizeze zona, după cum se vede în imagini”, se poate argumenta că Primăria a asigurat, prin muncă forțată, nemandatată de vreo instanță judecătorească, ca niște cetățeni să curețe o proprietate privată!
Sper că după ce au curățat au și primit o masă caldă, sau au fost doar folosiți drept ca sclavi?
Arădenii încearcă să explice Primăriei (în zadar până la urmă) că într-o țară civilizată se poate amenda chiar proprietarul terenului/clădirii pentru dezinteres și lipsa grijei spațiului pe care îl deține. Unii juriști ar argumenta că în lipsa unei acțiuni de filaj, nu se poate demonstra relația de cauzalitate între tinerii învinovățiți și murdăria provocată. În loc să își recunoască vina sau să încerce să aplaneze criticile, responsabilii de comunicare ai Primăriei ceartă arădenii și le cere acestora să vină cu soluții mai bune decât cele găsite de Poliția Locală.
Arădenii nu se lasă intimidați și chiar vin cu soluții, subliniind faptul că Primăria Arad are responsabilitatea de a oferi suport instituțional, prin serviciile de specialitate din subordine, unor categorii de risc cum sunt tinerii fără adăpost.
-
Pingback: Primăria Arad criticată în mediul online pentru o plantare într-un spațiu necorespunzător – Independentul