Demersuri ale USR-PLUS pentru ca România să facă parte din Alianța Europeană a Materiilor Prime (ERMA)
Strategiile europene stabilesc ținte clare așa încât peste 30 de ani să fim un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2. Eforturile converg înspre producția de energie regenerabilă, deși există anumite sincope ale Comisiei Europene în special proiecte cu gaze naturale.
Pentru că mediul înconjurător influențează direct și dramatic sănătatea tuturor cetățenilor este foarte importantă reducerea poluării cât mai mult posibil, iar unul dintre factorii care contribuie semnificativ în sens negativ sunt automobilele. Mașinile electrice sunt o alternativă propusă de mult timp de către industrie și acestea și-au făcut deja apariția pe șoselele din UE, deci inclusiv și în România. Dar acest proces se petrece de mulți ani, iar în scurt timp mașinile tradiționale, cele care produc noxe, nu se vor mai încadra în normele de mediu.
Europarlamentarul Vlad Botoș, cu experiență de 10 ani în domeniul automotive, susține că pentru a produce energie verde și mașini electrice care funcționeazî pe baterii, Europa va avea nevoie peste câteva decenii de o cantitate impresionantă de metale rare, de două, trei sau chiar de patru ori mai mare decât în acest moment. Pentru toate acestea nu ne putem baza doar pe importuri, Uniunea Europeană având propriile resurse pe care poate și trebuie să le exploateze, dar trebuie să o facă în mod strategic, coordonat.
Tocmai în acest sens Comisia Europeană a înființat Alianța Europeană a Materiilor Prime (ERMA- European Raw Materilas Alliance), o structură la nivelul întregii comunități europene prin care se dorește atât realizarea unei hărți a resurselor de materii prime rare, cât și modalități de exploatare și de reducere a impactului social, în același timp cu o creștere economică echilibrată. ERMA și-a început oficial activitatea pe 24 noiembrie.
Este crucial să fim parte integrantă a Uniunii Europene în toate aspectele ei, mai ales dacă luăm în considerare că multe dintre materiile prime absolut necesare pentru energia verde, pentru vehiculele electrice nu se găsesc pe teritoriul României și vom avea nevoie de cooperare europeană pentru a ne putea dezvolta în ritmul celorlalte state membre.
Vlad Botoș, Europarlamentar USR-PLUS
Deputatul european împreună cu parlamentara Cristina Prună au solicitat Guvernului României să înscrie țara noastră în Alianța Europeană a Materiilor Prime. Reprezentanții USR-PLUS consideră că este extrem de important ca toate Statele Membre să participe atât la efort cât și la beneficiile ce survin dintr-o rețea europeană a resurselor de materii prime.
Acțiunile întreprinse în cadrul Alianței vor avea efecte definitorii în întreaga economie a Europei, precum și pentru poziția sa globală. În momentul lansării ERMA, la finalul lunii septembrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a subliniat faptul că odată cu tranziția către o societate digitală neutră din punct de vedere climatic, dependența UE de combustibilii fosili disponibili riscă să fie înlocuită cu dependența de materii prime ne-energetice, pentru care concurența globală devine mai intensă. Ca atare rețeaua pusă la punct de executivul Uniunii este o măsură de pregătire pe termen-mediu și lung.