Ombudsman UE: proiecte de gaze naturale prioritizate de Comisia Europeană fără evaluare corespunzătoare asupra schimbării climatice

Comisia Europeană a acordat prioritate proiectelor de gaze naturale fără a evalua în mod corespunzător impactul acestora asupra schimbărilor climatice, concluzionează Ombudsmanul Uniunii Europene după ce s-a pronunțat asupra unui caz deschis ca urmarea a unei plângeri din octombrie 2019 al unei organizații de mediu privind un proiect în Irlanda.

Proiectele de interes comun (PCI) sunt proiecte cheie de infrastructură transfrontalieră care leagă sistemele energetice ale țărilor UE, în scopul de a ajuta UE să își atingă obiectivele de politică energetică și climatice. La fiecare doi ani, începând din 2013, Comisia Europeană a întocmit o listă a unor astfel de proiecte – lista PCI – acestea putând beneficia de proceduri accelerate de planificare și autorizare, fiind deci și eligibile pentru finanțare UE.

În perioada 19-28 octombrie 2019, reclamantul și Comisia au schimbat mai multe e-mailuri cu privire la includerea proiectelor de combustibili fosili pe a patra listă PCI (cea mai recentă listă). Reclamantul a fost îngrijorat de sutenabilitatea unui anumit proiect de gaze din Irlanda și de modul în care acesta a fost evaluat înainte ca Comisia să decidă includerea lui pe lista PCI.

Niciunul dintre cele 32 de proiecte de gaz din ultima listă de proiecte PCI actualizată de Comisia Europeană nu a fost selectat pe baza faptului că acestea ar aduce o contribuție semnificativă la sustenabilitatea privind schimbările climatice, se arată în concluziile Ombudsmanului.

Având în vedere obiectivele UE privind schimbările climatice și sustenabilitatea, este regretabil faptul că proiectele de gaze au fost incluse pe listele PCI anterioare, fără ca impactul lor să fie evaluat în mod corespunzător

Ombudsmanul UE

Reprezentanții Comisiei Von Der Leyen i-au indicat reclamantului că lucrează la îmbunătățirea instrumentelor analitice și a procedurilor de evaluare a sustenabilității proiectelor de gaze naturale ca parte a analizei proiectelor candidate pentru viitoarele liste PCI, făcând referire chiar la făcut referire la un aviz al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER). Cu toate acestea, ONG-ul și-a reiterat îngrijorarea cu privire la faptul că a 4-a variantă a listei PCI din 2019 conținea proiecte care nu fuseseră evaluate în mod semnificativ pentru impactul asupra climei sau al sustenabilității.

Ca urmare a deciziei cazului 1991/2019/KR din această lună a Ombudsmanului UE, Comisia își revizuiește criteriile de evaluare a proiectelor PCI pentru anul 2021, cu o propunere preconizată a fi făcută public în decembrie. Se așteaptă ca această actualizare să ia în considerare emisiile de metan și CO2.

Instituit de Tratatul de la Maastricht (1992), Ombudsmanul European inițiază investigații pe care le consideră justificate, fie din proprie inițiativă, fie pe baza plângerilor care i-au fost prezentate direct sau prin intermediul unui membru al Parlamentului European, cu excepția cazului în care faptele respective fac sau au făcut obiectul unei proceduri jurisdicționale.