Legea din Franța privind „securitatea globală” ar duce la și mai multă represiune

Între 17 și 20 noiembrie, Parlamentul din Franța dezbate proiectul de lege privind „Securitatea Globală” (Sécurité Globale), inițiativă susținută de guvern. Printre prevederi se numără incriminarea diseminării imaginilor cu membrii forțelor de securitate (poliție sau jandarmerie) care acționează în exercitarea atribuțiilor lor publice. Dacă legea va fi adoptată în forma prezentată de majoritatea parlamentară, ar constitui o încălcare gravă a dreptului la informație, dreptului de a protesta, libertății de exprimare, precum și respectului pentru viața privată.

Proiectul susținut de executivul condus de Emmanuel Macron prevede sancțiuni foarte grele (un an de închisoare și o amendă de 45.000 de euro) pentru diseminarea imaginilor faciale sau a oricărui alt element de identificare a unui membru al poliției sau jandarmeriei în exercițiul funcției „cu scopul de a-i afecta integritatea fizică sau mentală”, lucru care ar împiedica orice apărarea a cetățenilor în fața abuzurilor și chiar ar promova impunitatea polițiștilor și al actelor de violență nejustificate de care fac uz uneori forțele de ordine.

Uniunea Națională a Magistraților din Franța remarcă faptul că printr-o astfel de legislație se alunecă „de la un stat de drept la un stat polițienesc”, membrii forțelor de ordine devenind astfel singurii care vor scăpa de vigilența camerelor de fotografiat sau filmat în spațiul public.

Procedura de urgență, nejustificată

Proiectul de lege este și mai problematic deoarece face obiectul unei proceduri accelerate care elimină în mod eficient rolul legislativ al parlamentarilor și al dezbaterilor din partea societății civile. Cu alte cuvinte, ar fi echivalentul unei ordonanțe de urgență din România. Reprezentanții organizațiilor pentru drepturile omului subliniază că urgența unei astfel de legislații este inexistentă având în vedere carantinarea țării.

Regretăm că acest proiect de lege este examinat în cadrul unei proceduri accelerate, atunci când nicio urgență nu justifică această alegere. Acest lucru a fost deja cazul în ultimii ani pentru mai multe legi cu un impact puternic asupra drepturilor omului […]. Acest lucru restricționează de facto controlul și informațiile informate ale societății. Regretăm că acest text nu face excepție de la regulă.

Amnesty International France

Jurnaliștii în imposibilitatea de a-și practica meseria

Mai mult, reprezentanții presei au anunțat că legea propusă lasă loc de interpretări abuzive și riscă să aibă un efect descurajant asupra profesioniștilor din domeniul lor de activitate, precum și asupra platformelor care transmit imaginile, nemai vorbind de orice cetățean, activist, protestatar care ar filma polițiștii la o manifestație publică.

Când se confruntă cu un jurnalist care îi filmează, polițiștii pot presupune că filmările sale sunt transmise în direct cu scopul de a le face rău și apoi pot proceda la arestarea lui. Chiar considerând că riscul de condamnare este redus, jurnalistul va fi fost arestat și împiedicat să relateze desfășurarea evenimentelor.

Reporterii fără Frontiere

Acest proiect de lege vine în contextul represiunii poliției în creștere din ultimii ani în Franța, menite să restrângă libertatea de a manifesta și să descurajeze protestele, devenite o obișnuință odată cu manifestațiile Vestelor Galbene (Gilets Jaunes) din toamna anului 2018. Pentru a își apăra drepturile fundamentale, democrația și statul de drept, multe organizații din Franța solicită respingerea legii propuse pe care o consideră un ucigaș al libertății cetățenești.