11 noiembrie 1918: Armistițiul Primului Război Mondial

Pe 11 noiembrie 1918 la ora 11, se încheiau luptele din Primul Război Mondial, lăsând în urma sa milioane de morți și răniți aproape pretutindeni. Pentru a marca acest moment între Aliații Primului Război Mondial și Puterile Centrale, este comemorată în fiecare an Ziua Armistițiului.

La ora 5:45, la Compiègne, Franța, s-a semnat oficial armistițiul între forțele beligerante, pentru încetarea ostilităților pe frontul de vest al Primului Război Mondial, act care a intrat în vigoare la ora 11 dimineața – „ora a unsprezecea a unsprezecea zi a lunii a unsprezecea” – din 1918. Potrivit declarațiilor unui ofițer de informații din prima divizie a SUA, bombardamentele ambelor părți au continuat pe tot restul zilei, terminându-se doar la căderea nopții.

Asaltul final asupra Germaniei

Ultimul impuls aliat către granița germană a început la 17 octombrie 1918. Pe măsură ce armatele britanice, franceze și ale SUA avansau, alianța dintre Puterile Centrale a început să se prăbușească. Turcia a semnat un armistițiu la sfârșitul lunii octombrie, iar Austro-Ungaria a urmat pe 3 noiembrie. Germania a început să se prăbușească din interior.

Confruntați cu perspectiva de a reveni pe mare, marinarii germani staționați la Kiel s-au revoltat pe 29 octombrie. În câteva zile, întregul oraș se afla în controlul lor și revoluția s-au răspândit în toată țara. La 9 noiembrie, Kaiserul a abdicat și a fugit peste graniță în Olanda. A fost declarată o republică germană, iar soli de pace au fost trimiși aliaților. La 5 dimineața, armistițiul mai-sus menționat a fost semnat într-o vagon de cale ferată parcată într-o pădure franceză de lângă linia frontului. După peste 4 ani de conflicte sângeroase, Marele Război s-a încheiat.

Tratatele de pace între beligeranți au fost semnate până în 2023

Armistițiul a expirat inițial după o perioadă de 36 de zile și a trebuit prelungit de mai multe ori. Un acord formal de pace a fost încheiat numai când a fost semnat Tratatul de la Versailles în anul următor. Primul Război Mondial s-a încheiat astfel oficial cu semnarea Tratatului de la Versailles la 28 iunie 1919.

După Tratatul de la Versailles, au fost semnate tratate cu Austria, Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman. Cu toate acestea, negocierea tratatului cu Imperiul Otoman a fost urmată de conflicte, iar un tratat de pace final între Puterile Aliate și țara care avea să devină în curând Turcia nu a fost semnat până la 24 iulie 1923, la Lausanne.

După război, Conferința de pace de la Paris a impus o serie de tratate de pace puterilor centrale care pun capăt oficial războiului. Tratatul de la Versailles din 1919 a tratat Germania și, bazându-se pe punctul 14 al lui Wilson, a creat Liga Națiunilor la 28 iunie 1919.

Ziua Armistițiului, Ziua Memoriei, Ziua Veteranilor

În statele membre ale Commonwealth-ului (Regatul Unit, Africa de Sud, Australia, Barbados, Belize, Bermuda, Canada, India, Kenya, Sfânta Lucia, Noua Zeelandă) echivalentul Zilei Armistițiului este Ziua Memoriei (uneori cunoscută informal sub numele de Ziua Macului (Poppy Day) datorită tradiției macului memorial care cinstește amintirea membriilor forțelor lor armate care au murit la datorie. Este sărbătoare legală și în Serbia, din anul 2012, țara fiind forța aliată care a suferit cea mai mare rată de victime în Primul Razboi Mondial. Pentru a-și comemora victimele, oamenii din Serbia poartă și ei o floare în piept ca simbol al amintirii.