Una dintre ultimele mumii egiptene rămasă aproape intactă, despachetată „digital”
Mumia faraonului Amenhotep I, care a condus Egiptul între 1525 și 1504 î.Hr., a fost în sfârșit despachetată. Însă prin tehnici digitale astfel încât ambalajul foarte bine conservat la fel ca și masca mortuară să rămână intacte în forma originală.
Găsit în 1881 de un egiptolog francez, faraonul a rămas în sarcofagul său, împachetat în veștimentele originale pentru că arheologii au dorit ca masca mortuară (foto jos) să rămână intactă. În prezent, tehnologia a ajuns îndeajuns de modernă pentru ca mumia să fie despachetată digital!
Specialiștii de la Universitatea din Cairo din Egipt au folosit tomografie computerizată (CT) și sute de secțiuni de raze X de înaltă rezoluție pentru a cartografia scheletul și țesutul moale ale lui Amenhotep. „Mumiile regale ale Regatului Nou au fost cele mai bine conservate corpuri antice găsite vreodată, așa că aceste mumii sunt considerate o capsulă a timpului”, spune Sahar Saleem, citat de New Scientist. Alături de Zahi Hawass, pentru prima dată o mumie antică a putut fi prezervată în timp ce secretele i-au fost descoperite.
O poză publicată de Ministerul Egiptean al Antichităților arată o reconstrucție 3D a faraonului Amenhotep I. Folosind scanările CT, cercetătorii au reușit să construiască o imagine tridimensională care permite o vizualizare a diferitelor sale straturi componente: masca pentru cap, bandajele de înfășurare și mumia.
Comentând descoperirile, Saleem a declarat că scanările CT au arătat că faraonul seamănă cu tatăl său și au descoperit detalii despre aspectul și înălțimea lui. Mai mult, au fost descoperite mai multe leziuni post-mortem la gâtul și membrele lui Amenhotep I, locuri obișnuite în care s-ar fi aflat bijuterii, despre care Saleem suspectează că au fost cel mai probabil provocate de hoți de morminte.
Amenhotep I era fiul lui Ahmose I și Ahmose-Nefertari. Frații săi mai mari, prințul moștenitor Ahmose Sapair și Ahmose-ankh, au murit înaintea lui, deschizând astfel calea pentru ascensiunea lui pe tron. Amenhotep a ajuns probabil la putere când era încă tânăr, iar mama sa, Ahmose-Nefertari, pare să fi fost regentă pentru el pentru cel puțin o perioadă scurtă de timp. Dovada acestei regențe este că atât el, cât și mama lui sunt creditați cu întemeierea unei așezări pentru muncitori în necropola tebană de la Deir el-Medina.