Morminte vechi de peste 4.000 de ani descoperite recent în Egipt

Arheologii care lucrează la necropola antică din Saqqara din Egipt, chiar lângă Cairo, au dezgropat cinci morminte antice vechi de peste 4.000 de ani. Fiecare mormânt deține cadavrele conducătorilor regionali, ale preoților și ale înalților oficiali ai palatului, potrivit Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.


Unele dintre morminte datează din Vechiul Regat al Egiptului (2700 î.Hr. – 2200 î.Hr.), în timp ce altele provin din secolul care a urmat, care este cunoscut drept Prima Perioadă Intermediară. Deși oamenii de știință lucrează la acest sit din septembrie anul trecut, mormintele au fost descoperite abia la începutul lunii martie, lângă Piramida în trepte a lui Djoser.

Accesul la noile descoperiri nu este facil. Pentru a ajunge la ele este necesară o coborâre adâncă prin puțuri funerare, ai căror pereți sunt căptușiți cu hieroglife bine conservate care înfățișează animale sacre, urne și simboluri ale vieții de apoi, cum era obiceiul în Egiptul Antic. În mormintele au mai fost descoperite figurine din lemn, ceramică și sicrie din lemn și calcar.

Zona Saqqara a fost fructuoasă pentru descoperiri arheologice în ultimii ani, deoarece Egiptul continuă să investească fonduri publice în astfel de săpături, ca parte a unui efort mai amplu de stimulare a industriei turismului. Anul trecut, în aceeași locație, arheologii au descoperit peste 50 de puțuri funerare, inclusiv unul care a aparținut reginei Nearit, soția faraonului Teti, primul din dinastia a șasea.

Foto: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images