Tineretul european nu trebuie să devină o generație de sacrificiu, atrage atenția EYF
Într-un interviu recent, președinta Forumului European pentru Internet (EYF) a declarat că în contextul pandemiei cu coronavirus, tineretul din Europa pare din ce în ce mai mult o generație de sacrificiu, una abandonată de planurile factorilor de deciziei din UE. Iar dacă în curând nu se iau măsuri reale nu doar de fațadă, această temere se va transforma în realitate.
Generația mai tânără a fost scoasă drept țap ispășitor de unele guverne în lunile de toamnă. Portretizați drept cauză din spatele creșterii actuale în cazuri, nu numai în Europa, ci în întreaga lume, unele restricții de distanțare socială au fost țintite direct către tineri, de exemplu interzicerea tinerilor de a intra în barurile din Scoția; deci s-a trecut de la declarații politice la politici naționale. Cu toate că narațiunea conform căreia tinerii nu iau în serios pandemia sau sunt mai puțin susceptibili să se comporte în mod responsabil este nefondată științiic! Există puține sau nici o dovadă solidă că tinerii nu respectă regulile și reglementările în comparație cu alte grupe de vârstă.
Forumul european pentru tineret (EYF) este platforma organizațiilor de tineret din Europa, reprezentând peste 100 de organizații de tineret, care reunesc milioane de tineri din toată Europa. Organizația lucrează pentru a împuternici tinerii să participe activ în societate cu scopul de a-și îmbunătăți propriile vieți. În contextul politic și social incert care afectează tinerii, aceștia pot fi catalizatori puternici pentru schimbări pozitive și pot contribui la soluții inovatoare la provocările Europei.
Șomajul crescut în rândul tinerilor
De la criza din 2008, rata șomajului în rândul tinerilor a crescut în mod constant ajungând mai mult decât dublul ratei globale a șomajului în UE în acest an (grafic mai jos). Odată cu criza actuală a pandemiei, vedem din nou acest strat suplimentar, în care tinerii vor fi unul dintre grupurile cele mai afectate.
Carina Autengruber, președinta EYF atrage atenția în interviul acordat Euractiv că cei mai mulți șomeri sunt tineri din cauza faptului că acest segment de vârstă este supra-reprezentat în mai multe dintre sectoarele cele mai afectate ale economiei, 1 din 3 tineri lucrând în comerțul engros, cu amănuntul, dar și domeniul alimentației și cazării (HoReCa).
Faptul că nu este angajat afectează și întregul ciclu de viață al unui tânăr, ceea ce ne pune mai mult în pericol în ceea ce privește sărăcia, de asemenea, ne așteptăm la o creștere atunci când vine vorba de lipsa unei locuiri adecvate. Deoarece dacă nu aveți resurse financiare suficiente, cum plătiți chiria? Cum plătești pentru mâncare? Cum plătiți pentru transport sau contribuiți la sistemul de asigurări sociale?
Carina Autengruber, președinta EYF
Reprezentanta tinerilor își exprimă îngrijorarea pentru faptul că dacă decidenții politici nu intervin anul acesta, nu investesc în tineri și nu creează locuri de muncă durabile, generația actuală a tinerilor va fi din nou o generație pierdută. EYF a emis la sfârșitul verii și un studiu privind impactul COVID-19 asupra locurilor de muncă, educației, drepturilor și sănătății mentale ale tinerilor. Observațiile au fost confirmate în toamnă de către o cercetare Eurofund.
Autengruber susține că trebuie folosită această criză pentru a face tranziția către o societate mai dreaptă și mai durabilă. Când vine vorba în special de ocuparea forței de muncă, trebuie să ne asigurăm că UE investește în locuri de muncă durabile, de exemplu, în companii care utilizează practici durabile, care folosesc tehnologia în bine pentru a sprijini această transformare. Acest lucru ne va face și mai rezistenți pe termen lung pentru posibile provocări viitoare.
Transformarea digitală și educația online NU sunt funcționale
COVID-19 accelerează transformarea digitală, experții recomandând să se investească în formarea de noi abilități digitale. Însă sistemele educaționale și economice noastre sunt lente, până când ele se vor adapta la aceste nevoi foarte rapide care s-au arătat în câteva luni, va dura încă câțiva ani.
Este important de observat că în timpul acestei pandemii, mulți studenți și-au întrerupt educația sau formarea, deoarece școlile și universitățile au fost închise, uceniciile sau stagiile au fost întrerupte, amânate sau mutate online. Pentru unii studenți, învățarea digitală a fost o posibilitate, dar, din nou, am văzut mari inegalități în societățile noastre și cum afectează acestea negativ oportunitățile tinerilor.
Nu este vorba doar de educație formală, ci și de ofertele pe care le pot aduce organizațiile de tineret. O mulțime de oportunități de voluntariat au trebuit oprite sau mutate online și adesea acestea sunt singurele spații pentru tinerii din medii vulnerabile de a se întâlni cu colegii lor, de a învăța unii de la alții și de a dobândi abilități mai ușoare.
Soluție pe termen lung: Comisia Europeană să nu mai consolideze munca precară în rândul tinerilor!
Forumul tinerilor subliniază că nu există sau există foarte rar locuri de muncă pentru tineri după finalizarea educației lor formale, însă sunt multe exemple de stagii neremunerate, care fac mai dificilă intrarea pe piața forței de muncă a tinerilor din medii diverse, sau primirea primei experiențe serioase.
Ce lipsește încă din noile planuri ale Comisiei Europene (care a venit cu propuneri mai bune decât în anii trecuți) este că trebuie să prezinte oferte de calitate. Nu ar trebui să ofere sau să consolideze munca precară, ci trebuie să fie un instrument pentru a sprijini tinerii să-și urmărească ambițiile personale, să aibă acces la educație și formare de calitate și, de asemenea, în viitor și să aibă un loc de muncă decent, ceea ce asigură siguranță tinerilor pe termen lung, plată echitabilă și oportunități de învățare.
Planurile de redresare depind de prioritățile naționale ale fiecărui State Membru UE
Reprezentanta organizațiilor de tineret din Europa punctează un aspect important: trebuie asigurate investițiile în recuperare, însă asta nu înseamnă întoarcerea la situația unde ne aflam la începutul anului. În schimb, nu doar tinerii ci întreaga societate are nevoie de o abordare holistică, care să reformeze întregul nostru sistem.
Ceea ce vedem acum este că planurile naționale de redresare vor depinde cu adevărat de prioritățile fiecărui stat membru. Știm că tranziția verde are cumva o țintă separată acolo, care poate fi o oportunitate imensă de a utiliza această criză sanitară pentru a avea un impact pozitiv asupra răspunsului la criza climatică.
Dacă se va face într-un mod bun, acest lucru ar sprijini generațiile noastre viitoare să trăiască pe o planetă durabilă. Trebuie să vedem cum este implementat de fapt, deoarece un lucru este un plan scris, iar cealaltă întrebare este cum se execută.
Carina Autengruber, președinta EYF