Soluția pentru piețele închise de restricții? USR PLUS propune piețe volante

Recentele măsuri guvernamentale de restricționare a activităților pentru a reduce răspândirea infectării cu noul coronavirus afectează mai ales micii producători prin închiderea piețelor. Pentru a veni în sprijinul acestora, USR PLUS Arad a depus un proiect pentru înființarea unei piețe țărănești de tip piață volantă, dedicată producătorilor agricoli locali. Un proiect asemănător a fost deja demarat în acest început de săptămână de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Piața propusă este una de tip volant și este dedicată cu precădere producătorilor agricoli din județul Arad, care vând produse din gospodăriile și fermele proprii. Pentru început, USR PLUS au avansat ca locație piața Avram Iancu, în acest loc funcționând de-a lungul timpului astfel de piețe volante. Urmează ca modelul să se poată multiplica și în alte zone din municipiu, dacă cea din spatele Teatrului se dovedește un succes.

Asemenea piețe sunt destinate micilor producători agricoli și au rolul de a aduce produse proaspete la dispoziția consumatorilor din Arad. Ele funcționează și sunt organizate în toate țările din vestul Europei și chiar în câteva orașe din România, iar în curând posibil să existe și în municipiul Arad nostru o asemenea piață sau chiar mai multe.

Ideea unor piețe volante nu este nouă în Arad, doar că autoritățile nu au dorit să o pună în aplicare până acum. Astfel că am depus astăzi un proiect de hotărâre pentru înființarea unei astfel de piețe, însoțit de expunerea de motive și de un regulament de funcționare.

Dorian Curcanu, consilier local municipal (USR PLUS), inițiatorul proiectului

Piața volantă ar urma să fie gestionată de SC TOP SA, care va pune gratuit la dispoziția micilor producători agricoli din județul Arad facilitățile necesare. Pentru a-i avantaja și mai mult pe aceștia, nu va fi permisă comercializarea produselor importate, realizate industrial, etc. În proiect se mai specifică că accesul în piaţă va fi gratuit pentru toţi producătorii de produse agroalimentare din județul Arad. Accesul în piaţă se va face pe baza contractului încheiat cu TOP, iar în termen de cel mult 30 zile de la adoptarea prezentei hotărâri, piața îşi va începe activitatea.

Primăria Timișoara a început deja amenajarea unor piețe volante

Dominic Fritz (USR PLUS) a găsit soluții în weekend pentru a ține toate piețele deschise și pentru ca timișorenii să aibă produse proaspete cât mai aproape de casă. După ce s-a anunțat emiterea hotărârii de guvern care închide piețele din spații închise, împreună cu Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Timișoara, cu directorul SC Piețe SA și cu Poliția Locală, noul primar al Timișoarei a găsit o soluție pentru Piața Iosefin (care funcționează integral într-un spațiu închis) și pentru halele de carne și lactate din piețele Badea Cârțan, Doina, Lipovei, 700, Giroc și Dacia.

În parcarea din fața Pieței Iosefin se vor muta producătorii unde va fi improvizată o piață volantă. Circulația între Bulevardul Regele Carol I și Splaiul Tudor Vladimirescu va fi prin urmare închisă. Pentru comercianții de carne și lactate din toate piețele menționate mai sus, Primăria Timișoara a început să monteze căsuțele folosite la târgurile de Crăciun și Paști în Piața Badea Cârțan și Piața 700. Astfel toți producătorii și comercianții din piețele agroalimentare din Timișoara vor putea vinde produsele lor în continuare.

Dominic Fritz (USR PLUS), Primar Timișoara