Eticheta nutritivă apare de astăzi pe produsele comercializate în Germania
Începând de vineri, etichetarea trebuie să apară pe ambalajului produsului și să reflecte valoarea nutrițională a unui produs alimentar din grupul său de produse. Măsura a fost anunțată de reprezentanții federali însă nu este obligatorie pentru producători.
Un scor nutrițional (Nutri-score) pentru un anumit produs alimentar clasifică acel produs, conform culorii, în cele cinci litere, „A” fiind un scor preferabil și „E” fiind un scor dăunător. Calculul implică 7 parametri diferiți de informații despre nutrienți per 100g sau 100ml de alimente, care sunt de obicei disponibili pe ambalajele cu alimente. Conținutul ridicat de fructe și legume, fibre și proteine îi revine unui scor apropiat de A, pe când conținutul ridicat de energie, zahăr, acizi grași saturați și sodiu este asimilat unui scor nociv.
Pe 5 noiembrie, Ministra agriculturii și hranei din Germania, Julia Klöckne, a anunțat publicarea noilor reglementări prin care utilizarea Nutri-Score devine legală în comerț. Legislația UE nu permite statelor membre să își impună în mod unilateral propriul sistem de etichetare a alimentelor, prin urmare, ele pot doar să facă recomandări. Ca atare măsura anunțată nu îi obligă pe producători să afișeze eticheta nutritivă ci doar le oferă cadrul legal prin care pot face acest lucru.
Scorul Nutri a fost folosit de către guvernul din Franța pentru prima dată în martie 2017, dată după care a început să fie afișat pe produsele alimentare după ce a fost comparat cu mai multe etichete propuse de industrie sau comercianți cu amănuntul. Se bazează pe calculul unui sistem de profilare a nutrienților derivat din sistemul de profilare a nutrienților al Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (scor FSA). De atunci Nutri-score este recomandat oficial de autoritățile sanitare din Franța, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg și Spania. În Portugalia, Elveția, Slovenia și Austria, unele companii alimentare precum Nestlé, Auchan sau Danone au anunțat că vor folosi eticheta nutritivă, deși nu a fost recomandată oficial de către autorități.
VERZUI: Unele companii alimentare utilizează Nutri-Score
ROȘU: Autoritățile se opun folosirii Nutri-Score
La nivelul UE, sistemul Nutri-score este discutat ca posibil model pentru o etichetare obligatorie, în locul informațiilor nutriționale detaliate folosite în prezent. Modelul dezvoltat în Franța are un contracandidat în cel susținut de către Italia (Nutrinform). Președinția Consiliului UE asigurată de Germania dorește să promoveze o discuție în jurul acestei reglementări și să adopte niște propuneri concrete până la finele mandatului, adică anul 2020.
O armonizare a etichetării la nivel european se află printre obiectivele recent anunțatei strategii pe politici alimentare, denumită „Strategia De la Fermă la Furculiță”. The EU farmers Lobby-ul industriei agricole COPA-COGECA s-a pronunțat împotriva unui sistem obligatoriu de etichetare nutrițional unitar.