Comisia Europeană despre inegalitatea veniturilor: din 4 noiembrie, femeile ar lucra pe gratis până la finele anului

Aceasta este concluzia Comisiei Europene dacă am compara veniturile încasate de femei versus cele ale bărbaților. Inegalitatea este atât de mare încât în medie plata pe oră este cu 16% mai mică în cazul persoanelor de sex feminin decât colegii lor de sex masculin. Dacă se calculează la nivelul unui an, această diferență ar fi echivalentă cu aproximativ două luni de muncă.

Situația nu este nouă. Femeile din UE au câștigat chiar cu 39,6% mai puțin decât bărbații în ansamblu la nivelul anului 2014. Unul dintre motive este faptul că, în medie, femeile petrec mai puține ore fiind angajate decât bărbații. Executivul european a constatat că în toată Uniunea lipsa progreselor în ceea ce privește reducerea diferenței de remunerare între femei și bărbați are ca sursă diferitele inegalități cu care femeile continuă să se confrunte în societate.

Aceste inegalități includ reprezentarea excesivă a femeilor în profesii cu salarii reduse, cum ar fi îngrijirea și educația, distribuția inegală a responsabilităților domestice sau parentale, obstacolele în accesarea unor funcții de rang înalt (așa-numitul plafon de sticlă) sau discriminarea directă sau cazurile în care femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații pentru munca de valoare egală.

Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) au avertizat în această toamnă că inegalitatea veniturilor va putea fi depășită, în ritmul care se arată în prezent, abia în anul 2104!

Diferența dintre salarii a scăzut cu 1% în ultimii 8 ani, potrivit ETUC care citează datele Eurostat. În acest ritm nu se va înregistra un progres în direcția egalității abia peste 84 de ani! În unele state cum ar fi Germania și Cehia, femeile ar putea aștepta până în anul 2121 pentru a fi plătite egal ca bărbații. Fără măsuri suplimentare și obligatorii, decalajul dintre remunerarea femeilor și bărbaților va crește chiar în 9 state membre, inclusiv Polonia și Portugalia, au concluzionat reprezentanții sindicatelor.