Aeroporturile prind aripi în Oradea sau București. Din Arad zboară regulat numai avioanele persoanelor private

Chiar dacă mașina personală a devenit, pe fondul pandemiei cu coronavirus, modul de transport principal a multor dintre călători, zborurile aeriene rămân modalitatea cea mai rapidă de deplasare pe distanțe lungi. De mult timp aeroportul din Arad a fost părăsit de către companii importante care asigurau călătorii către Occident, rămânând de câțiva ani cu curse către Orient, destinația principală fiind Turcia. Acest lucru nu este general valabil, orașe comparabile, cum este Oradea, reluând curse către Regatul Unit, Germania sau Italia din această toamnă.

Conform informațiilor disponibile publicului, S.C.Aeroportul Arad S.A. nu mai dispune de nicio cursă regulată de pasageri dupa ce Wizz Air a încetat, din aprilie 2015, toate operațiunile. De asemenea, în noiembrie 2015 DHL România a decis transferarea operațiunilor sale pe aeroportul din orașul vecin, Timișoara. Astfel, cu singurul operator cargo de pe aeroport mutat, baza din Arad din subordinea Consiliului Județean Arad rămâne deschisă zborurilor cargo ocazionale. Și se pare că și curselor persoanelor private! Asta în timp ce alte aeroporturi publice își dezvoltă activitatea către zborurile de linie.

Aeroportul Oradea reia cursele către Occident (29 Septembrie 2020)

Urmare a comunicării rezultatului selecției pentru acordarea ajutorului de stat companiilor aeriene în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19, compania aeriană RYANAIR anunță reluarea zborurilor regulate de pe Aeroportul Oradea. Astfel, se reiau cursele către Londra Stansted, în zilele de marți și sâmbătă; către Dusseldorf Weeze, în zilele de luni și vineri; către Milano Bergamo, în zilele de luni și vineri; dar și către Bologna, în zilele de luni și joi. Fiecare destinație va fi operată cu o frecvență de 2 zboruri pe săptămână.

Aeroportul București inaugurează o nouă cursă și o linie de tren (30 octombrie 2020)

Începând cu 1 decembrie 2020, Blue Air va opera zboruri directe între București Otopeni și Londra Heathrow, fiind singurul operator ultra low-cost care zboară pe Aeroportul Londra Heathrow, a informat compania. Aceasta va opera 5 zboruri pe săptămână iarna și 11 în orarul de vară. Mai mult, din 12 decembrie, recent inaugurata linie de cale ferată care leagă Gara de Nord de Aeroportul Otopeni va fi dată în folosință.

Aeroportul Arad este vizitat doar de avioanele private (16 octombrie 2020)

S.C.Aeroportul Arad S.A. pare să fi găsit câteva nișe pe care le poate exploata, titra presa locală precizând totuși că momentan nu există un zbor de linie operațional. Zborurile private și cele de tip cargo sunt direcțiile pe care „le dezvoltă” Aeroportul Internațional Arad. Directorul societății publice, fostul consilier local Ovidiu Moșneag, a declarat că nu este ceva nou faptul că de pe Aeroport operează zboruri, la fiecare 2 sau 3 zile existând business jet-uri care aterizează la Arad.

Este vorba despre zboruri private ale unor oameni de afaceri.

Ovidiu Moșneag, director S.C. Aeroportul Arad S.A.

În acest context, trebuie puse multe întrebări legate de modul în care a fost adusă societatea publică la un asemenea punct. Cu rezultatul ultimelor alegeri locale, în care PNL și-a impus fără echivoc dominația asupra instituțiilor județene, un audit sau o investigație sumară nu se prevede în viitorul apropiat.