Spania va impozita pe cei mai bogați dintre cetățenii săi

Conducerea Guvernului din Spania a anunțat într-o conferință de presă bugetul de stat pentru anul 2021. În cadrul acestuia, conform acordului încheiat între PSOE și Unidas Podemos, reprezentat de Pedro Sánchez respectiv Pablo Iglesias, prioritățile sunt atenuarea efectelor pandemiei de coronavirus cu o cheltuială record de 196 miliarde de euro care include avansul de 27 miliarde din fonduri europene destinate planului de redresare. Pentru acest plan, guvernul va crește taxele și impozitele pentru cei mai bogați dintre cetățenii săi.

Proiectul bugetar pe 2021 intenționează să facă față consecințelor pandemiei, cu o creștere semnificativă a cheltuielilor sociale pentru sănătate, educație, pensii sau locuințe. Pentru a atinge aceste obiective guvernul de la Madrid intenționează să crească taxele și impozitele aplicate atât corporațiilor cât și celor mai bogați dintre cetățenii săi.

Mai exact se dorește creșterea impozitului pe profit pentru corporații, care limitează și scutirile pentru filiale naționale precum și o creștere de 1 punct a impozitului pe avere pentru activele de peste 10 milioane de euro. De asemenea, există o creștere de 3 puncte a impozitului pe venitul personal asupra veniturilor din capital peste 200.000 de euro și o creștere de 2 puncte a impozitului pe venitul personal pentru veniturile din muncă de peste 300.000 de euro. Aproximativ 17.000 de persoane se califică drept cei mai bogați contribuabili din Spania.

foto: EFE

Ajustările fiscale propuse vor aduce veniturile necesare pentru creșterea propusă de 151% a bugetului public pentru sănătate, pentru care guvernanții doresc investirea a 3 miliarde euro adiționali pe lângă cele 2,4 miliarde din fondurile europene.

Guvernul actual are nevoie însă de voturile în Parlament pentru a putea pune în aplicare planurile, voturi pe care majoritatea guvernamentală nu le are (cu 155 din totalul de 350 de parlamentari). De fapt, Spania funcționează încă cu un proiect de buget din 2018 rostogolit.