Mai multe țări cer Comisiei Europene să ia măsuri de oprire a manifestărilor anti-5G

Mai mult de jumătate din statele membre UE au trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care aceștia cer executivului Uniunii să lanseze o strategie de comunicare pentru a aborda o serie de teorii ale conspirației ce au dus la acte de vandalism împotriva infrastructurii de telecomunicații 5G. Aceste manifestări par să fie în creștere față de începutul anului ceea ce a dus la solicitarea de acțiune colectivă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

În perioada ianuarie – iunie 2020, grupurile de telecomunicații au raportat 140 de atacuri împotriva infrastructurii 5G în toată Europa, majoritatea fiind înregistrate în Marea Britanie și Țările de Jos. Actele de vandalism împotriva infrastructurii și dezinformarea crescândă asupra câmpurilor electromagnetice (CEM) și 5G nu sunt doar o amenințare pentru economia statelor membre afectate, ci împiedică și capacitatea UE de a-și îndeplini obiectivele 5G.

Toate statele membre au obligația de a atribui operatori pentru frecvențele de pioneriat 5G până la finele anului 2020, în caz contrar vor încălca legislația UE. În acorduri semnate din 2018, Uniunea Europeană s-a angajat să îmbunătățească desfășurarea rețelelor 5G asigurând disponibilitatea spectrului radio 5G înainte de sfârșitul acestui an, întărind angajamentele anterioare privind dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații, inclusivz lansarea serviciilor 5G în toate statele membre, în cel puțin un oraș important până la sfârșitul lui 2020. Aceste măsuri au fost îngreunate sau chiar oprite din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

Drept urmare guvernele din Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovacia și Suedia au trimis o scrisoare Comisiei Europene, prin care solicită ca executivul Uniunii să găsească o soluție la această problemă înainte ca noi atacuri asupra infrastructurii să afecteze viitoarea acoperire a rețelei în Europa.

Vicepreședinta Margrethe Vestager, vicepreședinta Věra Jourova și comisarul pentru piața internă Thierry Breton sunt solicitați să „pună în aplicare măsuri care să combată dezinformarea” privind câmpul electromagnetic și expunerea la 5G. Statele semnatare sugerează o campanie de informare și sensibilizare care ar putea ajuta cetățenii să înțeleagă mai bine tehnologia. Neîncrederea survenită din dezinformarea asociată cu tehnologia 5G ar putea avea implicații foarte negative asupra implementării rețelelor mobile pe catarg și antene, precum și a punctelor de acces wireless.