Argumente false ale PNL privind desemnarea viceprimarilor! Explicația există din 2012

Deși alegerile locale au avut loc în 27 septembrie, la mai bine de două săptămâni depărtare, administrația locală din Arad nu are încă o majoritate funcțională în forul decizional. Mai mult, declarațiile reprezentanților PNL privind cine este îndreptățit să desemneze viceprimarii în municipiu contrazic realitatea din administrația arădeană din anul 2012.

Sergiu Bîlcea, candidatul inițial al PNL pentru Primăria Arad înainte ca acesta să fie schimbat cu primarul-interimar, a declarat recent în conferința de presă a partidului că în negocierile cu USR, UDMR, și PMP, organizația municipală a liberalilor a dat mandat pentru a avea un viceprimar: „PNL are 9 consilieri și este clar că există o așteptare a organizației, dar și a cetățenilor care au votat PNL astfel încât încrederea lor să fie transpusă într-un viceprimar. Este adevărat că s-a discutat numele meu, dar asta nu înseamnă că numele meu este bătut în cuie. Este bătută în cuie decizia de a avea un viceprimar din PNL.

Glad Varga, Sergiu Bîlcea, Iustin Cionca, Călin Bibarț

Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Arad a și făcut un mic exercițiu aritmetic în favoarea numirii unui viceprimar din partea partidului său într-o eventuală majoritate cu UDMR (2 consilieri) și PMP (2 consilieri): „PNL are 9 mandate în discuție din totalul de 13, dacă tăiem în două 6 merg pentru viceprimar PNL, noi le mai dăm 3 și astfel se poate găsi varianta de al doilea viceprimar.”

În aceeași conferință de presă, primarul ales Călin Bibarț (PNL), vine în sprijinul partidului său prin afirmația conform căreia „lumea spune că dacă primarul este din PNL ar fi normal ca cei doi viceprimari să fie de culori diferite. Este corect dacă exista o alianță pre-electorală.”

Argumentele actuale invalidate de majoritatea din 2012 cu PPDD și UDMR

Toate cele invocate de reprezentanții PNL nu stau în picioare când facem comparație cu administrația de acum 8 ani. Detaliile se regăsesc la finalul lunii iunie 2012, când s-a constituit cel de-al şaselea CLM de după Revoluţia din Decembrie 1989. Conducerea ședinței a fost preluată iniţial de Czister Kalman (UDMR), decanul de vârstă al consilierilor locali, respectiv de Glad Varga (PDL) şi Sergiu Bîlcea (PNL), cei mai tineri dintre consilieri. După depunerea jurământului de către consilieri și primar, Ovidiu Moşneag (PDL) a fost ales preşedinte de şedinţă pentru următoarele 3 luni, iar ultimul punct de pe ordinea de zi a fost alegerea viceprimarilor.

Simona Man, Cătălin Țițirigă

Geanina Pistru (PDL) i-a propus pentru funcţia de viceprimar pe Cătălin Ţiţirigă (PPDD) şi Levente Bognar (UDMR). Ţiţirigă, fost vicepreședinte PSD Arad, candidat al proaspăt înființatului PP-DD (de către patronul OTV, Dan Diaconescu) s-a clasat pe locul 3 în competiția pentru Primăria Arad, după Gheorghe Falcă și Lia Ardelean. Celălalt viceprimar ales, Bognar, preşedintele UDMR Arad, deţinea funcţia de viceprimar al municipiului Arad încă din anul 2000 și ajunsese pe locul 4 în alegeri.

Conform înţelegerii majorității politice stabilite înainte, la vot au câștigat Cătălin Țiţirigă şi Levente Bognar, care au obţinut 14 voturi din cele 23 în total, în timp ce candidaţii propuşi de Opoziție s-au ales doar cu 8 voturi favorabile. Iar partidul care a câștigat Primăria Arad și a avut cei mai mulți consilieri municipali nu a avut un reprezentant în funcția de viceprimar.

Cu alte cuvinte, în 2012 majoritatea formată din actualul PNL cu celelalte două formațiuni era chiar mai mică decât cea care s-ar coaliza acum în anul 2020. Atât PPDD cât și UDMR au avut 2 consilieri, la fel cum au PMP și UDMR în prezent. Însă atunci nu s-a precizat nimic din „calculul aritmetic al lui Bîlcea” și nici despre alianța pre-electorală menționată de Bibarț”. Tocmai pentru că ele sunt argumente false! Iar PNL nu este îndreptățit, nici de vot nici de presupuse alianțe înaintea votului, să dețină o funcție de viceprimar.
Levente Bognar (UDMR), Cătălin Țițirigă (PPDD), Gheorghe Falcă (PDL)