Europarlamentarii PNL și PMP au votat împotriva Legii Climei
Reprezentanții PNL și PMP din Parlamentul Europeana au votat împotriva Legii Climei în cuprinsul căreia era prevăzută cota obligatorie de reducere a emisiilor până în 2030, cu 60% față de nivelul din 1990. Doar patru abțineri din partea delegației României.
De departe cel mai ambițios obiectiv asumat până acum la nivel european. Cota anterioară viza o reducere cu doar 40%, iar propunerea Comisiei Europene actuale a fost de 55%. Însă Parlamentul European, ca reprezentant direct al vocii cetățenilor a dorit o asumare mai curajoasă, propunând spre vot un procent de 60%. Între timp studille oamenilor de știință indică doar o cotă de 65% drept compatibilă cu obiectivul de a menține variația schimbărilor climatice în marja de 1,5 grade Celsius la nivel global.
Cum au votat Legea Climei toți europarlamentarii din România?
🟢 Pentru: Carmen Avram, Clotilde Armand, Vlad-Marius Botoș, Dacian Cioloș, Tudor Ciuhodaru, Corina Crețu, Cristian Ghinea, Victor Negrescu, Dan Nica, Rovana Plumb, Dragoş Pîslaru, Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță.
🔴 Împotrivă: Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian-Silviu Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian Jean Marinescu, Dan Motreanu, Siegfried Mureșan, Gheorghe-Vlad Nistor, Cristian Terhes, Eugen Tomac, Lorant-Gyorgy Vincze, Iuliu Winkler.
🟡 Abținere/Absență: Adrian-Dragoș Benea, Maria Grapini, Claudiu Manda, Mihai Tudose.
Se poate mai mult pentru a controla schimbarea climatică?
Organizațiile ecologiste susțin că în ciuda rezultatului actual, cota asumată de PE este doar un compromis călduț între războinicii status-quo-ului, reprezentanți ai intereselor industriilor, și milioanele de oameni conștienți că viitorul lor depinde de politici responsabile în privința crizei climatice, care au pus presiune pe factorii decizional în acest sens. Perioada următoare este crucială, iar ca atare este imperios necesar ca acțiunile care vizează schimbări sistemice să continue.
Conform Acordului pentru Climă de la Paris, statele de pe mapamond trebuie să se asigure că încălzirea globală este sub 2 grade Celsius anul acesta. UE are un rol central în acest sens. Conform cu foaia de parcurs a Acordului de la Paris, semnatarii prezintă obiective climatice revizuite la fiecare 5 ani. Astfel, următoarea șansă pentru un obiectiv climatic crescut este în 2025, prin urmare este foarte importantă luarea deciziilor obligatorii din punct de vedere juridic acum!