Lupaș sabotat de PROpriul partid la Arad? Cifrele spun DA
Rezultatele alegerilor locale au fost definitivate, iar analizele din municipiul Arad pot începe. Dacă mai toate partidele s-au declarat câștigătoare –PNL cu Primăria și cei mai mulți consilieri, USR-PLUS cu scorul mare chiar dacă nu suficient, PMP cu intrarea în CLM, UDMR cu păstrarea numărului de reprezentanți, iar PSD cu un nou început deși foarte fragil– dinspre PRO România Arad este liniște. Cine vorbește însă despre rezultatul înregistrat de partidul condus de Victor Ponta sunt cifrele. Și acestea indică o sabotare a lui Lupaș și lista pentru Consiliul Local Municipal chiar din propriul partid.
Primul consilier local municipal ales independent în municipiul Arad a participat în alegerile locale din acest an deschizând lista pentru CLM a PRO România. Marin Lupaș a fost și candidatul pentru Primăria Municipiului după ce la începutul anului Victor Ponta îl anunțase drept candidat pe Victor Onaga, o persoană care nu mai făcuse deloc politică până atunci. După o campanie desfășurată parcă cu frâna trasă, rezultatele voturilor din municipiu arată că acum-fostul consilier municipal a fost sabotat de către propriul partid.
După o comparație a rezultatelor din municipiu pe cele 4 categorii de vot (Primăria Arad, Consiliul Local Municipal, Președinția CJA, respectiv Consiliul Județean Arad) a tuturor partidelor participante se observă diferențele mari în coloanele aferente PRO România.
Dacă la partidele mari (PNL, PSD, USR-PLUS), candidatul la Primăria Municipiului a obținut mai multe voturi decât opțiunea pentru Consiliul Local Municipal, la PRO România, diferența dintre candidatul la Primărie și listă este mare, cea mai mare dintre toate cele 9 partide participante!
Cu siguranță, o diferență între candidați și partide este posibilă. Și foarte probabilă atunci când notorietatea candidatului este mai mare și chiar poate și când oamenii dau un vot rațional acelora care au șanse mai mare la câștig. Diferența însă în cazul lui Marin Lupaș și lista PRO România pentru CLM este prea mare pentru a fi asociat numai cu acest aspect! Iar acest lucru este foarte vizibil când comparăm cifrele celorlalți competitori.
Cu cât partidul este mai mic, cu atât de mult acesta se bazează pe mobilizarea la vot a cunoscuților membrilor sau liderilor. Chiar și candidatul Partidului Ecologist Român, un partid la fel de inexistent la Arad ca PRO România – adică doar cu numele și fără activitate publică – are o diferență mai mică de voturi (503) decât în cazul listei PRO (705) față de candidatul la Primărie. Și Lupaș nu a fost o persoană publică necunoscută, ci chiar una foarte activă în administrația locală, iar orice sondaj realizat îl plasa mai sus decât partidul condus de Victor Ponta (aceasta ar fi fost și motivația pentru care s-a renunțat la varianta inițială cu Victor Onaga candidat la Primăria Municipiului Arad).
Mai mult decât atât, diferența între lista pentru Consiliul Local Municipal și lista pentru Consiliul Județean este de aproape 400 de voturi în favoarea CJA!
Lucru neîntâlnit la niciun alt competitor, cel mai apropiat fiind Partidul Republican, care însă a avut o campanie intensă și a fost mai prezent (în reclama outdoor, în cartiere și în piețe, în reclama din presă, în mediul online), decât a avut-o PRO România care nu a avut nicio prezență în outdoor, prin cartiere, în piețe, iar dacă Marin Lupaș nu ducea o campanie în presă și în online, probabil că PRO România nu apărea nici în acest mediu de comunicare.
Notă discordantă face PMP și campania lui Cristian Galea care însă se cunoaște că a avut o campanie lungă, vie, energică și modernă (cu videoclipuri și interviuri video transmise pe Facebook) pentru Primărie și Consiliu Local Municipal, lucru care evident a eclipsat lista pentru CJA care se deschidea cu președintele filialei județene, Florin Remețan, și care nu a avut parte de o promovare similară.
În condițiile în care campania PRO România pentru Consiliul Județean practic nu a existat în afara cercului de cunoscuți, membri și simpatizanți ai partidului condus de Ponta, diferența dintre voturi este explicabilă doar prin sabotajul intern. În care, probabil, oamenii au fost îndrumați să voteze lista PRO România pentru Consiliul Județean, dar să NU voteze lista pentru Consiliul Local Municipal.
Ultima întrebare care trebuie pusă este CINE a fost responsabil de acest pas la offsaid în defavoarea listei pentru Municipiu? Și mai important DE CE ar fi fost sabotat Marin Lupaș?
-
Pingback: Păcălit şi trădat de Flavius Măduța, drumul lui Lupaș alături de PRO România se încheie – Independentul