Comisia Europeană acționează în instanță guvernul Regatului Unit pentru legea privind controalele vamale
Comisia Europeană a lansat pe 1 octombrie primul pas al procedurilor judiciare împotriva guvernului Regatului Unit în legătură cu controversatul proiect de lege privind piața internă, care amenință să încalce condițiile Acordului de Retragere (AR) al țării din UE. Deși guvernul lui Boris Johnson a primit înștiințări să renunțe la decizia unilaterală până la sfârșitul lunii septembrie, conservatorul britanic nu a răspuns pozitiv.
Comisia a depus o scrisoare de punere în întârziere, care marchează primul pas într-o procedură de încălcare a dreptului comunitar (infringement) care ar putea culmina cu acțiuni în justiție. Conform procedurii, Regatul Unit are la dispoziție o lună pentru a răspunde sesizării făcute de Comisia von der Leyen. Conform șefei executivului UE proiectul de lege este, prin natura sa, o încălcare a obligației de bună-credință prevăzute în AR. Mai mult, susține von der Leyen, dacă ar fi adoptat în forma trasată de guvernul Johnson, ar fi în deplină contradicție cu acordurile cu Irlanda și Irlanda de Nord.
Proiectul de lege, conceput pentru a reglementa comerțul din Marea Britanie, ar încălca Acordul de Retragere prin care Regatul a ieșit din UE în ianuarie. Conform prevederilor guvernului conservator prin intermediul actului legislativ se vor acorda miniștrilor guvernului Regatului Unit competențe unilaterale de a suprima condițiile Acordului de Retragere privind controalele vamale ale mărfurilor care călătoresc în și dinspre Irlanda de Nord.
Boris Johnson a recunoscut indirect că folosește această lege drept monedă de schimb pentru a obține un acord comercial cu UE înainte de sfârșitul anului. Șeful guvernului Regatului Unit a declarat că dacă nu se va ajunge la un acord, acesta va adopta și pune în aplicare proiectul de lege, chiar dacă încalcă dreptul internațional.