Ce a CONSTRUIT în Arad PNL pentru a-și motiva sloganul din campanie?

Nimic pentru care nu a distrus ceva înainte. În cei 16 ani de administrație, doar 3 construcții pot fi aduse ca exemplu real și concret pentru ca acel slogan să nu fie pur și simplu o minciună. Podul pietonal de pontoane, stadionul construit de Francisc Neuman, garajele ridicate înainte de anii 90, toate au trebuit să fie demolate pentru ca Primăria condusă de PNL din 2004 să poată spună în campania electorală din 2020, uneori chiar și de două ori pe aceeași clădire: #construimîmpreună.

Cel care a deținut funcția de primar al Aradului din 2004 până în 2019 a publicat recent o fotografie cu două macarale încadrând clădirea Teatrului. Descrierea scrisă pe pagina acestuia de Facebook presupune o glorificare a „dezvoltării” din urbe. Macaralele, într-adevăr un simbol al construcției, sunt însă în alt film decât cel cu care asociem dezvoltarea, ele fiind cel puțin în imaginea de mai jos o exagerare.

Adică în Arad, în loc să fie ridicate noi construcții, cele din poza europarlamentarului Falcă ajută la refacerea unei clădiri. Care mai fusese refăcută în urmă cu câțiva ani. Dar nu se cramponează nimeni de așa ceva. Nu este în fond prima dată când se laudă fostul primar cu o macara, fiind cunoscută întâmplarea când un astfel de utilaj a distrus platoul din fața Palatului Administrativ atunci când a fost ridicat bradul de Crăciun. Dar să trecem la „construcții”.

Pasarela pietonală vs Podul de pontoane

Singura intrare oficială pe Ștrandul Neptun modernizată în ultimii ani este reprezentantă de pasarela pietonală. Cu un cost uriaș de 2,3 milioane de euro și inaugurată în vara anului 2015 cu artificii, aceasta a fost amplasată complet greșit! Arhitecți și oameni cu cunoștiințe în domeniu recomandând, de-a lungul timpului nu numai în momentul dezbaterii publice, amplasarea unei treceri pentru situații de urgență (acesta a fost un argumen al administrației pentru înlocuirea podului de pontoane) în prelungirea străzii Nicolae Grigorescu, accesul către Spitalul Județean sau cel Municipal fiind asigurat în linie dreaptă. Orice om aplecat către interesul arădenilor ar fi decis construirea pasarelei în acel loc. Primăria condusă de PNL a ales locația fostului pod de pontoane.

Dar nu întâmplător! În acel moment, după ani de dispute și procese cu Leo Aslău, om de afaceri care deținea un club și o parcare imensă la intrarea dinspre Podul Decebal, administrația condusă de PNL a dorit să facă uitată acea intrare și să mute toată atenția publicului de Ștrand către „noua” intrare. În fond, zona de terase dinspre intrarea de pe Podul Decebal a fost distrusă încet de o taxă de intrare (cunoscută și ca taxa de bere/taxa Falcă), iar locația arăta dezolant.

Renunțarea și la podul de pontoane care deservea cartierul Micălaca întărește această idee. Practic, după amplasarea pasarelei pietonale în spatele Primăriei toți arădenii care doreau să intre pe jos în mod civilizat pe Ștrand trebuiau să treacă peste construcția de metal. Chiar dacă promisiunile de civilizație, cum ar fi liftul pentru persoanele cu dizabilități, au fost lăsate de izbeliște de către reprezentanții administrației PNL din 2015 până în prezent.

Stadionul ridicat de Tehnodomus vs Stadionul ridicat de Neuman

Despre stadion s-au scris deja multe rânduri. Și probabil se vor mai scrie, suporterii UTA nefiind mulțumiți de calitatea lucrărilor. Care după fiecare meci jucat „acasă” își arată limitele; iar picior de spectator nici nu a călcat în timpul partidelor, din cauza restricțiilor de pandemie! După mulți ani de întârzieri, stadionul a fost finalizat și inaugurat la îngehsuială pentru ca omologarea pentru debutul campionatului din Liga I să fie făcută la timp (și pentru campania electorală).

Dar pentru a face loc acestei construcții, a fost „nevoie” de demolarea fostului stadion ridicat de cel care și oferă titulatura stadionului. După celelalte stadioane demolate de administrația PNL, nu putea scăpa și cel emblemă a Aradului! Pornit la început drept „extinderea peluzelor”, primăria condusă de PNL a ajuns să taie tot gazonul (perfect funcționabil) și să-l ofere în caserole de plastic, în campania electorală din mai-iunie 2016.

Park Fast vs Garaje

Peste 6.000 de garaje metalice au fost demolate în cele mai mari cartiere ale Aradului pentru a face loc parcărilor la sol (în aer liber) și acelor construcții pe câteva etaje denumite fast-park. Deși acestea trebuiau finalizate până în vara anului 2020, lucrările la unele dintre cele 8 parcaje nici nu au fost demarate! Apoi urmează etapa în care se vor închiria acestea. Cu alte cuvinte, după ce au plătit deja pentru ridicarea lor, arădenii vor fi nevoiți să mai scoată bani din buzunar, lunar, pentru a (re)plăti locul de parcare!

Cele aproximativ 8.000 de locuri de parcare precizate în proiectul inițial al „regenerării urbane” (incluzând aici și cele din afara fast-park-urilor) vor trebui probabil să mai aștepte încă 4 ani până la următoarea campanie electorală ca să fie gata.

Concluzionând, administrația PNL a demolat înainte să construiască acele puține lucruri pe care le pot oferi drept exemplu cu adevărat de „construire” în Arad.