Ecologiștii critică amendamentul Ghinea-Botoș (USR-PLUS) din Parlamentul European care ar favoriza industria gazelor

Doi europarlamentari români din USR-PLUS, Cristian Ghinea și Vlad Botoș, au deturnat Fondul pentru Tranziție Justă elaborat de conducerea Uniunii Europeane și au făcut, deliberat sau prin coincidență, jocul industriei gazelor, spun cei de la Polluters Out Romania. Ecologiștii susțin că Parlamentul European ar trebuie să remediez acest lucru prin vot în ședința din 14 septembrie.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Reuters raporta o intensificare a lobby-ului agresiv al industriei gazelor pe parcursul acestui an. Nemulțumirea principală era excluderea de pe lista proiectelor energetice verzi. Pe 8 iulie, Comisia REGI a votat amendamentul Ghinea-Botoș, care urmărește să direcționeze bani din Fondul pentru Tranziție Justă înspre industria gazelor.

De ce ar trebui respins amendamentul USR-PLUS?

  • Folosirea gazului are zero beneficii climatice. Dimpotrivă, înlocuirea cărbunelui cu gaz accelerează schimbările climatice prin emisiile de metan. (studiu: bit.ly/2Rm4wtJ)
  • Investițiile în energii regenerabile creează de 3 ori mai multe locuri de muncă decât cele în combustibili fosili. (bit.ly/3bS7FuK)
  • Finanțarea gazului din FTJ ar însemna mai puțini bani pentru proiecte energetice cu adevărat adaptate situației de criză climatică în care ne aflăm. Amendamentul ar fi o garanție că, în următoarele decenii, Europa va arde gaz în loc să facă progrese în materie de energie sustenabilă.
  • Tranziția este posibilă fără nevoia de gaz ca intermediar. Un raport al Comisiei Europene plasează regiunile miniere din România în top 5 zone din UE cu potențial fotovoltaic. (bit.do/cleanenergytechnologies)

Polluters Out Romania se alătură apelului celor 62 de organizații care au trimis o scrisoare deschisă în acest sens (bit.ly/35yLgRZ) și solicită categoric europarlamentarilor să respingă, prin vot, 14 septembrie, amendamentul Ghinea-Boteș. Pentru ca Fondul pentru Tranziție Justă să fie eficient, finanțarea industriei combustibililor fosili din acesta trebuie interzisă categoric. Ecologiștii trag și un semnal de alarmă referitor la prezența și influența lobby-iștilor în instituțiile europene și cer reforme structurale prin care să se pună capăt amestecului acestora în procesul decizional.

Polluters Out este o coaliție internațională a mișcărilor climatice și organizațiilor “la firul ierbii” care a luat naștere în jurul eșecului COP25. Acest eveniment este un simptom al unei probleme mai profunde: industria combustibililor fosili controlează fiecare aspect al societății, de la teritorii, bănci, guverne, universități, până la negocierile pe teme climatice. De ani întregi, am privit cum liderii mondiali și directorii corporativi sunt pe deplin conștienți de criza climatică în mijlocul căreia ne aflăm, dar sunt preocupați mai degrabă să caute portițe de scăpare decât să propună soluții reale. Nenumărați activiști tineri sau indigeni au fost dați afară din cadrul COP – efectul cumulat al presiunii industriei combustibililor fosili și acoliților acesteia – în timp ce lobbyiștii iau parte la discuții critice. Avem nevoie de o Organizație a Națiunilor Unite care să apere fără echivoc oamenii și clima, de aceea tineri, adulți și oameni de știință din întreaga lume și-au unit eforturile. Problema nu se limitează doar la defectele structurale ale COP și UNFCCC (Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice). Lăcomia băncilor și a politicienilor e galopantă, de aceea ne mobilizăm pentru a susține revendicări și politici reale care vor genera schimbări structurale profunde.