DOAR 4 respiratoare și 1 pat ATI între cele 50 de categorii de dotări medicale totalizând 14 milioane euro cerute de Primăria Arad

În lunile privind explozia numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, discuțiile erau centrate pe lipsa materialelor necesare din spitale, în special paturile de la terapie intensivă și aparatele de ventilație mecanică, denumite general respiratoare. Acum că numărul de cazuri a crescut din nou în România, autoritățile statului nu se mai preocupă în principal cu dotările medicale, iar acest lucru se regăsește și la nivelul administrației locale.

Dacă actualul președinte al României, Klaus Iohannis, dă vina pe cetățeni pentru creșterea numărului de cazuri COVID-19, administrația locală condusă de PNL a dat vina în luna august pe firma furnizoare pentru lipsa aparatelor de ventilație mecanică. Mai nou, Primăria Arad a bugetat doar 4 noi respiratoare și 1 pat ATI în rectificarea bugetară de la începutul lunii septembrie.

Luând în considerare referatul nr. 59832/21.08.2020 al UIP „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 la Spitalul Clinic de Urgență Arad”, Primăria Arad a propus influențele asupra bugetului local. Astfel, aproape 14 milioane de lei din fonduri europene aferente cadrului financiar 2014-2020 vor fi folosite pentru a achiziționa echipamente medicale. Din această sumă, 382.000 de lei reprezintă cheltuieli neeligibile.

Cele 4 aparate de ventilație mecanică costă 595.000 de lei, reprezentând 4,25% dintre totalul fondurilor solicitate pentru cele 50 de categorii comandate. Prețul unitar pentru un astfel de aparat este de 148.000 de lei. Faptul că autoritățile doresc un număr foarte redus de respiratoare nu pare să atragă nicio nemulțumire publică. De asemenea, un singur pat de înaltă performanță pentru terapie intensivă, în valoare de 745.000 de lei, a fost solicitat pe lista de dotări.