PNL Arad inaugurează un stadion LOCAL de 14 milioane € (nefinalizat 100%), în timp ce la Craiova s-a inaugurat un stadion INTERNAȚIONAL de atletism de 9,7 milioane €

Ar fi trebuit să fie o inaugurare a Primăriei Arad și Consiliului Local Municipal, principalele instituții care au girat „Mărirea capacității peluzelor Stadionului UTA”, așa cum s-a numit proiectul realizat din bugetul local. Chiar dacă stadionul se numește Francisc Neuman, aceasta fiind singura cerință alături de păstrarea destinației a urmașilor baronului Neuman, când au donat gratuit arena. În schimb, arădenii au avut parte de un eveniment al PNL, cu președintele filialei județene, Gheorghe Falcă, în prim-plan, alături de reprezentantul PNL la Ministerul Sportului, Ionuț Stroe.

Prefectul și parlamentarii PNL au băgat și ei capul în poza de inaugurare. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, chiar a cumpărat o reclamă în cotidianul Jurnal Arădean, în prima zi de campanie electorală, înfățișând stadionul nou inaugurat, deși instituția pe care o conduce PNL-istul nu are nicio legătură cu lucrarea mult întârziată și care oricum nu s-a finalizat în proporție de 100%, parcării fiindu-i turnat asfaltul în timp ce ministrul se plimba pe gazon.

Procesul de omologare început după debutul campionatului în Liga I la fotbal a fost finalizat cu în 20 august de o comisie mixtă, formată din reprezentanți ai deținătorului drepturilor TV pentru prima ligă, ai LPF, Jandarmeriei și ISU, oferind o derogare pentru meciul de acasă cu Voluntari din etapa a doua. UTA a primit astfel o omologare provizorie de 30 de zile urmând ca după etapa a patra să se dea omologarea definitivă pentru acest sezon. Decizia provizoratului vine ca urmare a nefinalizării lucrărilor ce au ca termen de rezolvare meciul cu Poli Iasi.

Lucrare scumpă, greșeli de proiectare cruciale și minciuna de final a fostului primar Falcă

S-au cheltuit aproximativ 14 milioane de euro, iar capacitatea de 11.257 de locuri, ultima anunțată după multe greșeli de proiectare și re-proiectare, este mult sub anunțul făcut inițial. De fapt, la început se vorbea -așa cum o spune și titlul proiectului aprobat- de mărirea peluzelor. Însă, așa cum a obișnuit deja arădenii, fostul primar Falcă a demolat întregul stadion de fotbal, așa cum a mai făcut sau a permis să fie făcut cu alte arene din municipiul Arad.

După ce au înlocuit și gazonul care era perfect funcțional în ciuda vechimii sale, numărul de scaune disponibile a fost redus din cauza proiectării proaste care nu ar fi încadrat stadionul în standardele dorite. Și așa, la cum arată în jurul stadionului, orice meci sau eveniment mai important va echivala cu un blocaj total a întregii zone. Neținând cont de părerile expuse dinspre oamenii cu experiență în fotbal, Primăria Arad a continuat și astfel s-a ajuns la momentul prezent al inaugurării în preambulul campaniei electorale. Eveniment în care Gheorghe Falcă, președintele PNL Arad, mai minte arădenii o ultimă dată (?) legat de Stadionul „Francisc Neuman”:

Aradul fiind singurul oraș din țară care a construit o astfel de arenă exclusiv din fonduri ale bugetului local.

Craiova inaugurează stadion INTERNAȚIONAL de atletism

În aceeași săptămână, la Craiova a fost inaugurat Stadionul de Atletism, una dintre cele mai mari arene din România şi singura omologată la categoria II de către IAAF. Noul stadion are şi o zonă de încălzire, un stadion la scara 1/2, care permite clasificarea stadionului la categoria II, pentru a putea desfăşura competiţii internaţionale. Această construcție a costat 9,7 milioane de euro din bugetul local al craiovenilor.

Stadionul are zonă de antrenament, zonă de concurs, dar şi o clădire principală compartimentată în patru corpuri, cu dotări moderne pentru sportivi, arbitri şi media, necesare desfăşurării competiţiilor omologate internaţional. Sistemul de iluminat al nocturnei este unul de ultimă generaţie, fiind dimensionat să asigure iluminatul unei competiţii televizate. Clădirea principală a gradenelor (Corpuri A, B, C, D) are peste 5.000 de locuri pentru spectatori.