Dr. Gheorghe Furău donează Spitalului Matern venitul de consilier municipal PSD din ultimii 4 ani

Gest unic în administrația locală din Arad în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal din 21 august, probabil antepenultima în componența actuală. Doctorul Gheorghe Furău a precizat că venitul încasat în cei 4 ani de mandat în forul aleșilor municipali, îi donează Spitalului Matern.

Precizarea consilierului PSD a venit ca reacție la insulta primarului-interimar Călin Bibarț (PNL). Candidatul la Primăria Arad al partidului condus de Ludovic Orban a declarat că participarea consilierilor PSD la ședințele CLM este motivată doar de încasarea indemnizaţiei, iar dacă pe aceștia îi deranjează așa de mult că PNL nu votează validarea Csillei Aur (PSD) în Consiliu (de fapt un abu nesancționat de Prefectura Arad), ar trebui să nu mai participe deloc la ședințele în care se decide totul în Arad.

Eu vreau să vă anunţ – chiar dacă sunt membru PSD şi în mod cert voi rămâne – toţi banii pe care i-am primit până acum şi îi primesc în continuare în calitate de consilier sunt adunaţi într-un fond care merge la Spitalul Matern.

conf. univ. dr. Gheorghe Furău (PSD)

PSD se află în opoziție la nivel local din anul 2004, iar voturile acestora nu contează în deciziile finale doar în cazul hotărârile locale privind dobândirea sau înstrăinarea dreptului de proprietate în cazul bunurilor imobile care se adoptă cu majoritatea calificată (două treimi din numărul consilierilor locali în funcție). Aceștia pot însă aborda public teme importante pe care presa politizată nu dorește să o supună atenției cetățenilor. Sau pot menține pe agenda autorităților un subiect pe care aceștia îl ignoră, așa cum a făcut-o doctorul Furău cu Spitalul Matern de care își leagă întreaga viață profesională.

Peste 40.000 de lei donați Spitalului Matern

Șeful Secţiei Obstetrică, doctorul Gheorghe Furău, a fost ales în anul 2016 drept consilier local municipal din partea PSD. De la începutul activității sale în CLM, acesta a menținut Spitalul Matern drept un subiect viu în atenția autorităților locale și a încercat să sensibilizeze conducerea administrației în a investi în spital. Din păcate, secția pe care o conduce și unitatea spitalicească de pe strada Episcopiei este în „grija” Spitalului Clinic Judetean de Urgență Arad, adică în ograda Consiliului Județean Arad, condus în prezent de Iustin Cionca (PNL).

La începutul anului 2016, după ce bucăți de tencuială s-au desprins din clădirile vechi de o sută de ani unde funcționează Maternul, clădiri aflate într-o stare deplorabilă și unele chiar retrocedate, președintele-interimar al CJA, Adrian Țolea, anunțase că spațiul de pe strada Episcopiei este „impropriu pentru desfăşurarea activităţii medicale de obstretică şi ginecologie. Avem două variante: sau mutăm Maternitatea sau o închidem. Dacă o închidem, ar fi o premieră negativă în România. Iar dacă o mutăm, singura variantă viabilă este noua clădire din cartierul Grădişte, neutilizată în acest moment, care iniţial a fost destinată pentru secţia TBC.”

După ce Iustin Cionca a candidat din partea PNL și a preluat conducerea Consiliului Județean în vara lui 2016, spitalul nu a fost nici închis, nici mutat. Ci lăsat exact în aceeași stare de pericol pentru pacienți și personalul medical. Ani mai tâziu, în care presiunile făcute de Furău au cântărit mult, au fost făcute niște investiții punctuale.

  • În 2017 Guvernul condus de PSD, prin Compania Naţională de Investiţii, și în colaborare cu CJA, au anunțat finanțarea construcției unui spital care va cuprinde Maternul și toate specializările pentru copii, unitate spitalicească ce ar urma să fie construită în incinta Spitalului Județean. Între timp, activitatea trebuie să se desfășoare în clădirile de strada Episcopiei.
  • În februarie și octombrie 2018, Asociaţia Aradensis a Cavalerilor Templieri OSMTH şi Profi, inaugurau la secția Spitalului Județean atât lucrări de modernizare (spre exemplu – montare ferestre noi, reparaţii şpaleţi geamuri şi zugrăveli, achiziţionare şi montare plasă de insecte), cât și aparatură medicală (spre exemplu – o lămpă scialitică Pentaled pentru Blocul operator., înlocuind una asemănătoare veche de aproape 80 de ani!) toate în valoare de aproximativ 60.000 de euro. Reprezentanții conducerii Consiliului Județean au pozat lângă entitățile private și cadrele medicale (inclusiv doctorul Furău) pentru că a avut și instituția județeană un mic aport în achiziția materialelor folosite.
  • În octombrie 2019, CJA a anunțat că au fost cheltuiți aproape 600.000 de lei pentru achiziția de echipamente medicale, reorganizarea întregii structuri a staţiei de sterilizare, redesenarea circuitelir și modernizarea unor încăperi la Spitalul Matern de pe Episcopiei.
2018

Într-o dovadă finală că toată activitatea sa în cadrul Consiliului Local Municipal a fost în slujba Spitalului Matern, dr. Furău anunță că toți banii pe care i-a încasat din poziția de consilier au fost donați într-un fond care va ajuta unitatea spitalicească. Gheorghe Furău nu se află în competiție pentru un nou mandat în CLM, acesta neregăsindu-se pe lista PSD pentru alegerile locale din 27 septembrie.

Conform Art. 212 din Codul Administrativ, (1) pentru participarea la ședințele consiliului și ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii județeni au dreptul la o indemnizație lunară (…), iar (2) indemnizația lunară pentru consilierii locali, respectiv județeni care participă la ședințele ordinare ori la ședințele extraordinare ale consiliului local, respectiv consiliului județean și ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, respectiv a președintelui consiliului județean, în condițiile prezentului cod, respectiv ale regulamentului de organizare și funcționare a autorității deliberative.