Care este asul din mâneca lui Mihai Fifor în competiția pentru Primăria Arad?

După ce mai toate partidele parlamentare au provocat o oarecare surpriză prin prezentarea candidaților pentru Primăria Arad, fostul ministru Mihai Fifor, propus încă din 2019 drept candidat al partidului de către fostul președinte al filialei PSD, Doru Căprar, pare că a rămas în offsaid. În acest context, care este asul din mâneca acestuia, dacă are așa ceva?

Abil politic și cu experiență la nivel guvernamental, senatorul PSD s-a avântat în cursa pentru Primăria Arad fiind în competiție și pentru șefia filialei locale social-democrate. După ce a obținut președinția PSD Arad, într-un proces electoral intern plin de nereguli ce au necesitat intervenția conducerii centrale a partidului, s-a bănuit că va renunța la campania pentru primărie. În fond, ar fi un pas în spate sau pe loc al fostului ministru al Apărării și prim-ministru interimar între Mihai Tudose și Viorica Dăncilă. Însă Mihai Fifor a continuat și chiar și-a început campania după încheierea stării de urgență și anunțul privind organizarea alegerilor locale în septembrie.

Rocade de candidați și lansări surpriză

În politică nu contează doar intenția de a candida ci și cum te prezinți în această competiție. La începutul lunii august, PNL și-a schimbat deja candidatul cu care marșase în ultimii ani. La fel a procedat și USR-PLUS câteva zile mai târziu. Până șă UDMR a făcut o surpriză când l-a propus drept candidat pe Alexandru Meszar, managerul clubului de fotbal UTA, în locul experimentatului Levente Bognar. Pe partea stângă, PRO România a anunțat că va merge pentru bătălia la Primăria Arad în cele din urmă cu cel mai notoriu om politic din rândurile filialei locale. Până și ALDE are o abordare forțat surprinzătoare după ce plecarea lui Eusebiu Pistru în PSD a fost făcută peste capul tutuor din partid la fel cum a fost venirea acestuia în fruntea filialei locale. Astfel, potrivit lui Daniel Trifon, președintele formațiunii, ALDE va forma o alianță cu alte partide alături de care va susține un candidat independent, însă nu este vorba de alianță cu PNL și nici cu PSD.

Asemeni unui meci de poker, pare însă că principalii competitori și-au jucat deja cărțile importante și așteaptă rezultatele din campanie. Mihai Fifor a decis să candideze sau cel puțin să își facă campanie fără sigla partidului. Din toate afișele și celelalte materiale ale campaniei „Puternici Împreună. Pentru Arad” orice referință la PSD lipsește cu desăvârșire. Chiar dacă, fără acest partid, Fifor nu ajungea în funcțiile ministeriale pe care le-a ocupat până în prezent. Probabil, acesta mizează pe notorietatea sa de pe scena națională, unde este asociat cu social-democrații conduși de Marcel Ciolacu. Însă strategia aleasă de Mihai Fifor prin campania cvasi-independentă presupune prin numele ales o alianță de mai multe forțe politice. Având în vedere că principalele partide de pe scena politică și-au ales candidații sau au anunțat deja posibilele alianțe, acesta rămâne fără prea multe opțiuni și fără prea multe surprize.