Holocaustul Romilor

Samudaripen, Porajmos, sau mai exact Holocaustul Romilor a fost un masacru de proporții ce s-a petrecut pe teritoriul Europei la jumătatea secolului XX. Sute de mii de romi și rome au fost uciși în programele de exterminare naziste și aliații acestora, aproximativ 20.000 de persoane omorâte doar în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

Cu toate că acțiunea de rebeliune a romilor din 1944 în acel lagăr rămâne cel mai cunoscut episod de împotrivire a acțiunilor de exterminare desfășurate împotriva persoanelor rome, s-au înregistrat multe victime pe parcursul acelor ani. În România, este cunoscut că peste 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria la ordinul lui Ion Antonescu, însă numărul vicitmelor poate fi mai mare.

Foto: Galeria Muzeului Holocaustului;
39 de copii romi au ajuns la Auschwitz-Birkenau unde „cercetătoarea rasială” Eva Justin i-a folosit ca subiecte de testare pentru teza sa de doctorat. Patru dintre ei au supraviețuit.

Din acest an, după decenii întregi de nepăsare și negare Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, este promulgată Zi Națională în România, la data de 2 august. Din păcate doar 5 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene comemorează această zi la nivel național, iar organizațiile pentru drepturile romilor încă luptă pentru a aduce în atenția publică așa-numitul Holocaust Uitat.

Umanitatea, cultura și identitatea noastră romă încă ne sunt negate de retorici ce nu ar trebui să mai existe în Europa secolului XXI. Ca o istorie atât de atroce să nu se mai repete vreodată, reprezentarea Holocaustului Romilor trebuie consolidată în manuale școlare, în cărțile de istorie și în presa mainstream, iar discursurile rasiste care ne înconjoară de pretutindeni să fie ferm sancționate. Pentru a ni se face dreptate și a ni se restaura tardiv un semn al dreptății și demnității! Și pentru a nu uita, căci „cel mai mare blestem pe capul nostru e uitarea!”

Giuvlipen (prima companie de teatru independent feminist rom din România)

Această zi are rolul important de a reaminti suferinţele îndurate de populația romă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar și efectele devastatoare propagate chiar și în prezent de ura rasială şi ideologiile de extremă dreapta și pericolul social și uman pe care astfel de atitudini îl constituie.

Foto: Academia de Științe a Moldovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *