Parcurile arădene între miraj şi realitate: „Reconcilierii” și „Arghezi” nu sunt parcuri!

Ceea ce a fost deja precizat pe Independentul, anume că spațiul verde din fața Hotelului Continental nu este parc în accepțiunea legislației în vigoare, a fost subliniată și de fondatorul Parcului Natural Lunca Mureșului. Într-o postare pe rețelele de socializare despre parcurile din Arad, acesta face inventarul spațiilor verzi din municipiu și concluzionează că încă două zone denumite ca parc sunt de fapt scuaruri: Reconcilierii și Arghezi.

Ovidiu Pîrv susține că nevoia pentru mai multe parcuri în Arad este REALĂ. Administrația locală ar trebui să ofere ceva real locuitorilor săi nu doar miraje cum a tot făcut în ultimii 16 ani. Spațiile verzi în cadrul unui oraș se pot regăsi sub diverse forme și denumiri: parc, scuar, aliniamente stradale, zone verzi în cvartale de locuit, grădini, zone pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă etc.

Parcurile publice reprezintă acele spații verzi care nu sunt limitate de un anumit interval orar de acces sau preț de intrare. Ele îndeplinesc un caracter multifuncțional, precum sunt definite și în legea 24 din 2007 ca ”spațiu verde cu suprafața de minimum un hectar, cuprinzând dotări și echipări destinate activităților cultural-educative, sportive și recreative pentru populație”.

ORADEA are 17 parcuri în intravilan cu o suprafață însumată de 41,3 hectare. Comparativ, ARAD are doar 7 parcuri cu o suprafață însumată de cca. 18 hectare!

Cele 7 parcuri arădene sunt:
● Eminescu (2,0ha),
● Copiilor (1,7 ha),
● Pădurice (2,5 ha),
● Europa (6,7 ha),
● Gai (1,8 ha),
● Sfânta Maria (2,2 ha),
● Faleza Sud (1,2 ha),
ultimele trei fiind reamenajate în ultimii 8 ani.

Suprafaţa minimă a unui parc este de 1 ha și ca urmare următoarele spații verzi sunt încadrate la scuaruri şi NU parcuri:
🚫 „Bujor Buda”,
🚫 „Reconcilierii”,
🚫 „Arghezi”.

Parcurile reprezintă partea cea mai de calitate a unui spațiu verde, ele trebuind să fie distribuite uniform pe cartiere. În Arad în cea mai mare parte (cca. 13 hectare) sunt concentrate în centrul orașului. Nu există parcuri în cartiere mari cum sunt Aurel Vlaicu, Bujac, Grădiște, Aradul Nou astfel că nu este îndeplinită cerința privind accesibilitatea, respectiv de a avea în apropiere (15 minute de mers pe jos) un parc.