Critici solide împotriva managerului Filarmonicii Arad (III)
Managementul lui Doru Orban este supus evaluării în Consiliul Local Municipal în această săptămână. Criticile aduse conducerii Filarmonicii Arad de către artişti nu sunt încă cunoscute de către cei care vor vota dacă managerul Orban va continua sau nu în fruntea instituţiei de cultură.
După neregulile deja semnalate în Filarmonică, un alt minus demn de luat în considerare este cea privind Consiliul Artistic. Problema managementului este modul în care a fost alcătuit acest consiliu, organism de specialitate prevăzut de lege ca o interfață între angajați și conducere. Pe lângă dirijorii permanenți ai Filarmonicii pe care i-a cuprins în această structură cu rol consultatitv, interpretând într-un mod foarte personal o prevedere legală, care permite invitarea in Consiliul Artistic a unor personalități din afara instituției, managerul a extins aceasta formulă, invitând două persoane exterioare Filarmonicii.
Totodată, artiştii spun că Orban a exclus din componenţa acestui Consiliu (fapt nemaiîntâlnit în nicio altă instituţie de profil din lume) concert-maestrul, consultantul artistic, şefii de partidă sau soliştii instituţiei, rupând astfel în mod voit orice comunicare reală între angajaţi şi conducere. În acest context orice propunere venită din partea reprezentanţilor formaţiilor este minoritară.
Ansamblurile de concert nu au scăpat nici ele de intervenţia managerului. Cu toate că în documentele oficiale Filarmonica are in componenţă două compartimente, Orchestra simfonică şi Corul academic, managerul a creat o structură proprie, care nu poate fi încadrată în aotivitatea curentă a instituţiei: „Orchestra de Cameră”. Aceasta este o formaţie promovată în baza unor adeziuni, în temeiul „numirilor făcute de manager”, care eludează criteriile valorice şi ierarhice, şi nu în ultimul rând prevederile din Codul Muncii. Faţă de acest ansamblu, managerul manifestă un interes major şi constant, în detrimentul ansamblurilor oficiale ale instituţiei, Orchestra simfonică şi Corul academic, al căror rol îl minimalizează cu predilecţie.
Relaţia manager-angajaţi este defectuoasă
Şi din cauza incapacităţii managerului Orban de a comunica în mod civilizat. Acest lucru reiese clar din limbajul agresiv şi defăimător la adresa artiştilor, ultimul exemplu fiind dat în data de 5 mai 2020, în cadrul interviului acordat Jurnal Arădean/ARADON. Ca reacţie la clipul video realizat şi publicat de o parte din instrumentiştii orchestrei simfonice în care aceştia interpretează „Oda Bucuriei” de Ludwig van Beethoven, Doru Orban spune că:
Din discuţiile pe care le-am avut cu anumiţi instrumentişti ei ne-au spus că li s-a pus în faţă o linie melodică, o înregistrare de la Viena şi fiecare a făcut un fel de aerobic acolo, ca să se vadă cât mai bine. Lucru care nu cred că caracterizează artiştii Filarmonicii Arad şi instituţia filarmonicii în niciun caz… a fost o glumiţă muzicală, dar nu pot să tolerez aşa ceva, pentru că publicul arădean nu poate fi păcălit cu un fake. E un pic jenant, situaţia e jenantă, nu reprezintă Filarmonica.
Pentru că jurnaliştii de la cotidianul local nu au cerut o replică din partea instrumentiştilor, artiştii doresc să menţioneze faptul că înregistrarea la care se face referire în articol, lansată în mediul online în urma unor eforturi de două săptămâni, asumate în condiţiile stării de urgenţă de câţiva membri ai orchestrei simfonice, nu s-a dorit a fi altceva decât o reacţie la lipsa de reacţie a managerului instituţiei de a menţine vie relaţia cu publicul de concert în timpul pandemiei cu coronavirus, preluând de fapt un model de comunicare muzicală, folosit la nivel internaţional de numeroase ansambluri şi instituţii de profil.
În şedinţa Consiliului Local Municipal de joi, 23 iulie, aleşii locali vor decide dacă managementul realizat în ultimii ani de către Doru Orban este unul potriv sau neadecvat unei instituţii de cultură. Informaţiile prezentate în acest articol în episoade reprezintă o sursă de informare pentru consilieri în privinţa votului.