Măsuri de protecție, doar pentru populație?!

Restricțiile de mișcare în localitatea de domiciliu și în afara ei bat din nou la ușa cetățenilor din România. Discuțiile politice pe seama conținutului legii carantinării sunt multe, iar în mai multe orașe din țară, inclusiv în Arad, au ieșit oameni în stradă pentru a protesta împotriva „conspirației” cu COVID-19. În tot acest timp, reprezentanții autorităților naționale și locale îndeamnă populația la respectarea măsurilor individuale de protecție și prevenire a răspândirii virusului, în timp ce ei înșiși NU le respectă!

La nivel local, Prefectura Arad anunță rezultatele acțiunilor desfășurate sâmbătă, 11 iulie. Conform instituției conduse de Gheorghe Stoian, cu privire la respectarea măsurilor de prevenire în contextul stării de alertă au fost verificate 136 de obiective/locații, 366 mijloace de transport în comun, 101 societăți comerciale sau persoane fizice autorizate au fost verificate, precum și 244 de persoane fizice. Prefectura atrage atenţia „tuturor proprietarilor de restaurante, terase ori localuri unde se organizează evenimente private să asigure cu bună credinţă respectarea tuturor măsurilor de protecţie şi restricţiilor impuse în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2.” Valoarea totală a amenzilor în municipiu este de 14.000 de lei.

Măști și distanțare, nu și pentru șefii politici

La fel ca în trecut, când premierul Victor Orban (PNL) emitea obligații pentru populație însă el însuși nu le respecta, colegii săi de partid din Arad fac același lucru. De data aceasta nici măcar nu se ascund în birou sau pe o terasă pentru a face asta. Ci în fața aparatelor de fotografiat și publicat pe Facebook.

Mai mult, în postarea legată de meciul echipei de fotbal UTA transmis în Piața Avram Iancu, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca și vicepreședintele instituției, Sergiu Bîlcea, stau fără mască foarte aproape de interlocutorii lor cu care în mod evident schimbă câteva vorbe. În timp ce în text se specifică că arădenilor care vor sta pe scaunele pentru meci, pregătite la 1,5 m distanță unele de celalte, le vor fi furnizate măști gratuit. Spre comparație, distanța potrivită între vorbitori se poate vedea din discuția recentă între Angela Merkel și Emanuel Macron.

Statistici și proteste

Recentele cifre privind infectările transmise de la nivel central au fost recepționat diferit de către oameni. Dacă unii spun că procentul infectărilor raportate la numărul testelor a rămas mult sub nivelul din primăvară (Martie 11,74%, Aprilie 8.15%, Mai 3,05%, Iunie 3,09%, Iulie 4,06%), alții au ieșit în stradă pentru a protesta legea carantinei pe care Guvernul dorește să o implementeze. Câteva zeci de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Victoriei din capitala României pentru a protesta, iar la Arad în jurul orei 19 erau prezente peste 20 de persoane, deși ARADON a titrat că doar „Patru arădence au protestat în fața Primăriei Arad împotriva carantinei și izolării” la ora 15.

sursa: procentul.com