Coaliția Europeană de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș solicită sprijin pentru liderul protestelor din Novi Sad arestat

Chemare la solidaritate din partea activiștilor pentru locuire din Serbia. Coaliția Europeană de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș vine în întâmpinarea cererilor asociației de acțiune comună pentru locuire din Novi Sad (Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad) și solicită eliberarea lui Miran Pogačar și condamnă abuzurile împotriva lui!

Protestele izbucnite în Serbia în ultima săptămână

Mai multe orașe din Serbia au fost gazdele unor proteste, izbucnite după anunțarea restricțiilor de a ieși pe stradă în weekend. În săptămânile anterioare alegerilor generale, măsurile epidemiologice împotriva COVID-19 au fost complet relaxate, s-au redeschis barurile și cluburile, și chiar s-au organizat evenimente sportive.

Pe măsură ce infecțiile s-au răspândit, spitalele au fost blocate în multe orașe, în special în regiunea de sud-vest a Serbiei, unde mulți au fost trimiși la tratament la domiciliu, ceea ce a dus la infectarea multor familii. Imediat după alegeri, pe care partidele de opoziție le-au boicotat sau nu au trecut pragul electoral, s-a dezvăluit că numărul real de infectați și morți era ascuns publicului și că cifrele erau de 3 ori mai mari decât cele raportate oficial.

Lider activist arestat sub acuzații false

Miran Pogačar, un activist pentru dreptul la locuire a fost arestat miercuri după un protest la Novi Sad, în Serbia. El este ținut în arest timp de 48 de ore și acuzat de „incitare la violență și implicarea în comportamente violente”. Reprezentanții Coaliției susțin că acuzațiile sunt false, nu există dovezi în acest sens și reprezintă o persecuție politică. În conducerea protestului, Miran nu ar fi solicitat niciodată recurgerea la violență și nici nu s-a implicat în arderea și jefuirea clădirilor orașului.

De fapt, el ar fi condus marșul departe de grupuri de provocatori, agenți sub acoperire și de huligani de extremă dreaptă care au creat distrugerea proprietăților, prevenind astfel escaladarea violenței. În Novi Sad, sub sloganul „Dacă vă dau bastoane – dați-le o revoluție!”, cerințele protestatarilor prezentate de Miran, au fost:

  • anagjarea suplimentară a personalului medical,
  • reangajarea lucrătorilor concediați din cauza pandemiei,
  • publicarea numărului real de infectați și morți din cauza noului coronavirus,
  • redirecționarea bugetului planificat pentru Biserica Ortodoxă Sârbă către spitale,
  • precum și demisia funcționarilor și a altor persoane responsabile pentru criză.

Ideea lui Miran despre o revoluție nu a fost niciodată vandalismul și prădarea orașului, pe care publicul sârb va trebui să plătească pentru a-l reconstrui. Coaliția Europeană de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș condamnă actele de violență și vandalism orchestrate de grupuri de huligani. În aceeași măsură condamnă și guvernul Serbiei pentru arestările în masă efectuate cu ocazia protestelor.