Bombardarea Aradului de către aviația SUA și UK în iulie 1944
Bombardarea menționată asupra Aradului a avut loc în iulie 1944 producând pagube materiale, în zonele industriale și centrale ale orașului, dar mai important și aproximativ 200 de victime civile.
Destinele României în cel de-al Doilea Război Mondial a fost unul dramatic. Trecând dintr-o dictatură regală în dictatură militară, de partea Axei apoi de partea Aliaților, în speranța că democrația își poate reveni, țara noastră a avut parte de pierderi de vieți umane și materiale incomparabile cu alt eveniment din scurta sa istorie de până la acel moment în timp.
Începând cu toamna anului 1943, direcția războiului devenea favorabilă Aliaților. Intrarea URSS-ului de partea SUA, UK, Canadei, Australiei și celorlalte guverne care doreau înfrângerea lui Hitler și al aliaților săi a avut o însemnătate decisivă. Spre exemplu, forțele aeriene americane au putut folosi aeroporturi din Ucraina, după redobândirea controlului acestei țări, pentru a opera misiuni de bombardare pe teritoriul Europei aflate sub controlul Axei. Odată ce au reușit să împingă regimul fascist al lui Benito Mussolini în nordul Italiei, aeroporturi cum este cel din Foggia au fost folosite de Aliați pentru misiunile din Balcani.
Aproape 75 de tone de bombe au căzut peste Arad
În dimineața zilei de 3 iulie 1944, 25 de avioane au decolat, iar în nici două ore, la 11:00, sirenele anti-aeriene din Arad au început să sune. Populația a fost avertizată însă timpul a fost prea scurt pentru a se adăposti. Bombardamentul a avut loc în 3 valuri timp de o jumătate de oră și a provocat mai multe victime civile și pagube materiale.
În jur 75 de tone de explozibil, adică 200 de bombe cu explozie și 3000 de bombe incendiare au fost aruncate asupra orașului. Au fost țintite fabrica de mașini Astra, gara, stația de reparare a vehiculelor, fabrica Tricoul Roșu, procesatorul de tutun, un depozit, și parcul din Arad întrucât Gestapo-ul ar fi avut instalat un sediu acolo.
Au fost distruse 184 de case rezidențiale, iar aproximativ 200 de civili au fost uciși. Escadroanele s-au întors pe aeroporturile din Italia în jurul orei 14, pierzând doar un avion B-17. A doua zi, pe 4 iulie, a avut loc o misiune de fotografiere aeriană pentru a evalua stricăciunile provocate de către bombardament.
Sursa: Kis Zoltán István