Cum te îmbogățești la bursă dintr-o greșeală
Chiar dacă finanțele lumii nu sunt într-o stare foarte bună, mai ales în urma pandemiei cu noul tip de coronavirus, oamenii nu au încetat să vândă sau să cumpere acțiuni. În SUA, președintele comisiei senatoriale pentru informații clasificate, Richard Burr, este investigat de către FBI pentru că la începtulul crizei în februarie, când a primit informații privind COVID-19, în loc să anunțe opinia publică, acesta a vândut și cumpărat acțiuni pe piața farmaceutică și medicală.
În limitele legale însă, bursa a continuat să funcționeze. Se estimează un volumul al tranzacțiilor de 3 ori mai mare în luna Aprilie a acestui an față de aceeași perioadă din 2019. S&P500 a înregistrat o creştere de peste 30% în ultimele 6 săptămâni. Toate acestea în ciuda faptului că, Jerome Powell, președintele Rezervei Federale din SUA, a transmis public că revenirea poate fi mai înceată decât și-o doresc americanii, iar ca atare pompează 1,2 trilioane de dolari pe piețe, scăzând ratele dobânzilor la aproape zero.
Unul din cazurile în care îmbogăţirea nu are nicio legătură cu informaţii obţinute ilicit ci cu greşelile şi neatenţia oamenilor din domeniu are în centru celebrul program de comunicare video. În loc să achiziționeze acțiuni de la Zoom Communications, compania care deține software-ul de tele-video online, cumpărătorii au ales în mod eronat Zoom Technologies, o complet altă firmă!
Cazuri similare au existat în trecut, când Snapchat (SNAP) a fost confundat în 2017 cu SNAP Iterative sau Twitter (TWTR) cu Tweeter (TWTRQ) în 2013. Comisia de control a burselor (SEC) din SUA a oprit tranzacțiile însă în întreaga perioadă de confuzie acțiunile companiei „greșite” Zoom au crescut cu 1.800% pe când cea originală cu doar 132 procente!